Linkovi

Ustavni sud BiH: Rješenje o neizvršenju odluke dostavlja se Tužilaštvu BiH


Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) će dostaviti Tužilaštvu BiH rješenje o neizvršenju odluke kojom je 9. januar kao Dan Republike Srpske (RS) proglašen neustavnim.

Ustavni sud je konstatovano da Narodna skupština RS nije ništa poduzela da Zakon o praznicima RS uskladi sa Ustavom BiH. Odlučio je da odredba Zakona kojom je 9. januar određen kao Dan RS-a prestaje važiti nakon objave u Službenom listu BiH.

Ranije je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine RS da preispita odluku.

„Ustavni sud je zaključio da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda“, navodi se saopćenju.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra. Na referendum je izašlo oko 56 posto građana sa pravom glasa, a 99,81 posto je odgovorilo kako podržava da 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS, podaci su Komisije za sprovođenje referenduma.

Dan poslije, Tužilaštvo BiH je saopćilo da Milorad Dodik, predsjednik RS, ima status osumnjičenog zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, te mu je upućen poziv za saslušanje do kojeg još nije došlo.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Mnoge ranije odluke Ustavnog suda BiH do danas nisu izvršene, a za što niko nije krivično odgovarao.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG