Linkovi

Ustavni sud odbacio Dodikov zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) u petak 16. jula na 122. plenarnoj sjednici odbacio je kao neosnovan zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je 7. novembra 2019. godine podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ustavni sud je ovom odlukom utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH u saglasnosti sa Ustavom BiH, što je Dodik osporavao podnesenim zahtjevom prema Ustavnom sudu BiH.

U svom zahtjevu Dodik nije sporio izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne bile procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine koje su usvojene bez potvrde tadašnjeg Predsjedništva BiH.

"Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 2004. godine usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali on nije potvrđen od strane Predsjedništva BiH, iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana 1. stav 6. Ustava BiH u kojem se kaže da o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo", navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta, od 7. novembra 2019. godine.

Pitanje zastave i njenog isticanja došlo je u fokus decembra 2018., Dodikovim dolaskom u Predsjedništvo BiH, gdje je bojkotovao sjednice, kada mu druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, nisu popustili u namjeri da pored državne zastave u kabinetu stoji i entitetska zastava Republike Srpske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG