Linkovi

Helen Keller preuzela dužnost sutkinje Ustavnog suda BiH


Building of a Constitutional court of Bosnia and Herzegovina
Building of a Constitutional court of Bosnia and Herzegovina

Novoizabrana sutkinja Helen Keller stupila je na dužnost sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 4. decembra 2020. godine, saopšteno je iz ove institucije.

Sutkinja Keller naslijedila je međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH kojoj je mandat istekao 28. novembra.

Helen Keller
Helen Keller

Helen Keller je švicarska profesorica međunarodnog prava i od 2014. godine sutkinja Evropskog suda za ljudska prava.

Rođena je 1964. godine u Cirihu.Radila je i kao profesorica Međunarodnog prava, Ustavnog prava i Evropskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine, te na Univerzitetu u Cirihu od 2004. do 2011. godine.

Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u istom periodu.

Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška.

Ustavni sud BiH sastoji se od devet članova. Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta), a dva člana Narodna skupština Republike Srpske (drugog entiteta). Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG