Linkovi

Ustavni sud BiH donio privremeni akt kojim SDS može na izbore uprkos sankcijama


Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (BiH) zaprimila je u petak, 28. juna privremenu mjeru Ustavnog suda BiH kojom je dozvoljeno Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) da pod svojim starim imenom učestvuje na predstojećim lokalnim izborima u BiH, 6. oktobra.

Ovu informaciju je za Radio Slobodna Evropa potvrdila, Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Isti dan planirano je da se održi i sjednica Centralne izborne komisije BiH, potvrdila je Hadžiabdić.

Srpskoj demokratskoj stranci su krajem marta blokirani računi kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

OFAC je krajem 2004. stavilo SDS na listu sankcija jer, kako je tada navedeno, ne samo da nisu radili u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, nego su aktivno radili protiv njih.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 31. maja nije dozvolila opozicionoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) učešće na lokalnim izborima, jer ne ispunjava uslove koji se odnose na otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Nakon toga je Srpska demokratska stranka uložila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je odbacila izbornu prijavu ove stranke.

Prije nego što je CIK BiH raspisao izbore registrovana je nova stranka koja je nazvana Srpska demokratska stranka - Volja naroda, kojoj je odobreno učešće na izborima.

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini entiteta Republika Srpska.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG