Linkovi

Usprkos surovoj klimi, stanovništvo North Dakote doživljava novi procvat


U ravnima Sjeverne Dakote nema ničega što bi spriječilo puhanje jakih vjetrova, čija brzina od 80 kilometara na sat nije ništa neobično
U ravnima Sjeverne Dakote nema ničega što bi spriječilo puhanje jakih vjetrova, čija brzina od 80 kilometara na sat nije ništa neobično

Glavni grad North Dakote, Fargo, također je doživio procvat, zahvaljujući tehnologiji, i kompaniji Microsoft, kao i vrlo živoj umjetničkoj sceni, i noćnim klubovima, koji su zadržali mnoge mlade stanovnike ove države da ne pobjegnu u toplije krajeve

Za vrijeme nevjerojatnih poplava na američkim sjevernim ravnima, ovog proljeća, pretežito ravna, slabo naseljena North Dakota imala je rekordnih 17 najviših zabilježenih vodostaja rijeka. Sve to uslijedilo je nakon velikih mećava prošle zime, koje su donijele do tada nezabilježene količine snijega u ovoj saveznoj državi. Jedna je mećava, primjerice, imala vjetrove od 80 kilometara na sat, koji su lomili stabla, a donijela je toliko snijega da su dijelovi od nekoliko stotina kilometara autoputova morali biti zatvoreni.

No, to nije problem za vrlo otporne ljude koji žive u ovim krajevima. Jedan je bloger iz North Dakote komentirao da su ljudi mirno potpalili svoje peći na drva, otopili snijeg kako bi dobili vodu, obukli još jedan sloj odjeće, i krenuli u pohod da oslobode svoje sugrađane ispod snježnih nanosa.

Sučeljeni s ovakvim životnim uvjetima, nije teško razumjeti zašto su stotine stanovnika ove savezne države napustile svoje domove od tridesetih godina prošlog stoljeća pa do 2010. godine. Uz to, tamošnje stanovništvo priznaje da je život u North Dakoti pomalo dosadan. Dovoljno je reći da je službeno piće ove države, mlijeko.

No, usprkos teškim životnim uvjetima i nedostatku velikih gradova, sportskih ekipa i poznatih kulturnih atrakcija, stanovništvo North Dakote povećalo se za čak pet posto u prvom desetljeću ovog stoljeća.

Kako je tako nešto moguće u saveznoj državi čiji se stanovnici često šale i kažu da oni imaju samo dva godišnja doba – zimu, i kratki period između dvije zime, kako bi se popravile ceste.

Procvat naftne industrije u sjeverozapadnom dijelu North Dakote, pokraj kanadske granice, mogao bi objasniti porast stanovništva. Otkrivanje naftnih nalazišta donijelo je sa sobom radna mjesta i prosperitet u gradove kao što je Williston, čije se stanovništvo od 2000. godine povećalo za 16 posto.

Glavni grad North Dakote, Fargo, također je doživio procvat, zahvaljujući tehnologiji, i kompaniji Microsoft, kao i vrlo živoj umjetničkoj sceni, i noćnim klubovima, koji su zadržali mnoge mlade stanovnike ove države da ne pobjegnu u toplije krajeve.

U zapadnom dijelu ove države, uz takozvani “Čarobni autoput”, može se vidjeti i najveća metalna skulptura na svijetu. Na određeni način, cijela je ova savezna država čarobna zbog svog nedavnog i iznenadnog prosperiteta, o kome samo desetljeće ranije nitko nije mogao ni sanjati.

XS
SM
MD
LG