Linkovi

Velik uspjeh ubrzivača Hadron - sudar protonskih zraka s 3,5 puta većom energijom nego ikad ranije


Eksperimenti koji se provode u tom ubrzivaču čestica imitiraju uvjete bliske onima u trenutku 'Velikog praska', eksplozije za koju znanstvenici vjeruju da je stvorila svemir

Europski znanstvenici objavili su velik uspjeh najvećeg ubrzivača čestica u svijetu, Velikog Hadron Collidera, u kojemu su se dvije zrake protona sudarile s 3 i pol puta većom energijom nego ikad ranije i brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti. Eksperimenti koji se provode u tom ubrzivaču čestica imitiraju uvjete bliske onima u trenutku 'Velikog praska', eksplozije za koju znanstvenici vjeruju da je stvorila svemir. Znanstvenici Europske organizacije za nuklearna istraživanja – CERN – nazvali su ovo dostignuće 'početkom nove ere u znanosti'.

Veliki Hadron Collider dizajniran je za protok dviju zraka protona u suprotnim smjerovima kroz vakuum koji je jednako hladan i prazan kao i duboki svemir. Nakon prvotnih tehničkih poteškoća, najnoviji pokus je ubrzao protone do brzine gotovo jednake onoj svjetlosti, 300 tisuća kilometara u sekundi.

Sudari protona stvaraju ogromne količine topline i energije u malom prostoru. Voditelji ovog istraživačkog projekta kažu da su to uvjeti koji simuliraju one od prije 13,7 milijardi godina, odnosno jedan bilijunti dio sekunde nakon 'Big Banga'.

Znanstvenici se nadaju da će im sudari velikih brzina pomoći da razotkriju tajne nastanka svemira. Ovaj ubrzivač – kažu – omogućit će im istraživanje nevidljive tamne materije, koja sačinjava i do, kako se procjenjuje, 25 posto svemira.

Neki europski i američki znanstvenici upozoravaju da bi eksperiment mogao stvoriti mikroskopske crne rupe koje bi mogle 'progutati' Zemlju. Međutim, voditelji projekta odbacuju takva strahovanja kao 'besmislena'.

Veliki Hadron Collider se gradio više od 20 godina i koštao 10 milijardi dolara. Smješten je u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu ispod granice između Švicarske i Francuske.

XS
SM
MD
LG