Linkovi

Uspjeh vatrogasaca, južna Kalifornija zaštićena od širenja požara


Kamionet i ulica pokriveni hemikalijom za suzbijanje širenja požara, bačenom iz aviona, dok se vatrogasci bore sa požarom, 10. avgusta 2018, u Lake Elsinoru, Kalifornija.
Kamionet i ulica pokriveni hemikalijom za suzbijanje širenja požara, bačenom iz aviona, dok se vatrogasci bore sa požarom, 10. avgusta 2018, u Lake Elsinoru, Kalifornija.

Šumski požar koji plamti od ponedjeljka, do subote proširio se na 85 kvadratnih kilometara, dok vatrogasci nastoje da zadrže vatru podalje od nastanjenih oblasti u kanjonu Hoy Jim.

Vatrogasci su u tome postigli značajan progres, sa povećanjem zaštićene oblasti sa 10 na 29 odsto.

Avioni izbacuju vodu i ružičastu hemikaliju za sprječavanje širenja požara na domove u Lake Elsinore i na druge zajednice po brdima Nacionalnog parka Cleveland, dok je 20.000 ljudi pod naredbom za evakuaciju.

Vatrogasci su dozvolili da požar sagori na nekim brdima, kao način da ograniče gorivo za njegovo širenje i požaru učine težim da preskoči saobraćajnice i dođe do naselja, ukoliko se vjetar ponovo podigne.

Iako je vatrena stihija spalila na desetine šumskih koliba, samo jedan dom je izgubljen u četvrtak, dok su vatrogasci uspjeli da zaustave plamen koji se širio nizbrdo i koji je došao tik do dvorišta kuća.

U subotu, zvaničnici su dozvolili nekim stanovnicima da se vrate svojim kućama u Lake Elsinoru, ali za druge i dalje važi naređenje za evakuaciju.

Jedan čovek je optužen da je namjerno podmetnuo ovaj požar. Forrest Clark, star 51 godinu, pojavio se pred sudom u petak, ali mu je suđenje odloženo.

Clark je napravio nekoliko zasebnih ispada tokom pojavljivanja pred sudom. Nazvao je optužbe protiv njega "lažima" i pitao da li može da odmah plati milion dolara određenih za njegovo oslobađanje.

Mendocino kompleks na sjeveru 67 odsto pod kontrolom, pojavljuju se novi požari

U međuvremenu, u sjevernoj Kaliforniji, požar Mendocino kompleks, najveći u istoriji Kalifornije, sa 1.315 kvadratnih kilometara, pod kontrolom je 67 odsto, prema državnoj agenciji za borbu protiv požara Cal Fire. Zvaničnici kažu da je i dalje ugroženo oko 1.500 domova, što je pad u odnosu na 12.000 od prošle nedelje.

Ali, drugi požari nastavljaju da se šire. U četvrtak, požar Hat započeo je u oblasti Fall River Mills, oko 112 kilometara sjeveroistočno od grada Reddinga. Zvaničnici kažu da je 350 stanovnika pod naredbom obavezne evakuacije.

Portparol nacionalnog parka Yosemite, Scott Gedimann, objavio je da bi park mogao da bude ponovo otvoren u utorak, nakon što je dvije nedjelje bio zatvoren zbog požara.

Ovo sve čini da ova godina bude godina najgorih kalifornijskih požara. Cal Fire kaže da je država već potrošila više od polovine godišnjeg budžeta za borbu protiv požara od 442 miliona dolara, od 1. jula i početka fiskalne godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG