Linkovi

Uspješan prvi let najvećeg aviona na svijetu


Najveći avion na svijetu kompanije Stratolaunch Systems.
Najveći avion na svijetu kompanije Stratolaunch Systems.

Najveći avion na svijetu, kompanije Stratolaunch Systems, uspješno je završio svoj prvi let iznad Kalifornije.

Avion, sa rasponom krila od 117 metara, malo većim od terena za američki fudbal, šest motora i dva trupa, bio je u vazduhu više od dva sata prije nego što je sletio u pustinju Mojave u Californiji.

“Fantastičan prvi let", saopštio je direktor kompanije Jean Floyd, koji je ocijenio da se time dalje ispunjava misija obezbjeđivanja fleksibilne alternative sistemima za lansiranje s kopna.

Avion je dizajniran da transportuje rakete i druge svemirske letjelice, a kako je saopšteno, moći će da "transportuje satelite u svemir podjednako jednostavno kao što je rezervisanje avionskog leta".

Kompaniju Stratolaunch osnovao je Paul Allen, koji je sa Billom Gatesom osnovao Microsoft 1975. godine. Allen je preminuo u oktobru 2018. godine, nekoliko mleseci nakon što je predstavljen avion.

Kompanija je saopštila da namjerava da lansira prvu raketu sa džinovskog aviona, poznatog pod nazivom Roc, najranije 2020. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG