Linkovi

Američki brod bolnica na Haitiju pružao pomoć najteže ugroženim žrtvama zemljotresa


'Comfort' u matičnoj luci u Baltimoru
'Comfort' u matičnoj luci u Baltimoru

Brod bolnica američke mornarice, Comfort vratio se krajem protekle sedmice u svoju matičnu luku Baltimore. Porodice posade, prijatelji i drugi članovi zajednice izašli su da pozdrave posadu i medicinsko osoblje koji su blizu dva mjeseca proveli u medicinskoj misiji na Haitiju.

Brod bolnica je dočekan sa fanfarama kada je uplovio u matičnu luku nakon sedam sedmica provedenih u medicinskoj misiji na Haitiju.

Comfort je na Haiti stigao u januaru kako bi pomogao nakon zemljotresa jačine sedam stepeni.

Tokom misije, medicinsko osoblje broda je lječilo blizu hiljadu ozbiljno povrjedjenih Haićana.

Član posade Kenneth Leahey kaže da je njihov rad u sred katastrofe bio od velikog značaja:

"Osjećam da smo učinili nešto zaista važno. Tamo sam iskusio da mi svi, na neki način, trebamo jedni druge. Sve razlike trebamo ostaviti po strani i brinuti jedni o drugima."

Gregory Scott Peterson Drugi je sa drugim učenicima svoje škole došao da mornarima oda priznanje za njihov rad:

"Mi sve možemo prevladati ako podržimo jedni druge."

Brod je bio u misiji pomoći kritično povrjedjenim osobama kako bi omogućio haićanskim bolnicama da pomažu manje povjedjenim.

Kapetan James Ware je zapovjednik medicionskog osoblja na brodu:

"Mi smo bili u mogućnosti da pružimo pomoć za oko hiljadu pacijenata koji su bili najteži medju težim slučajevima. Vjerujemo da smo spasili mnoge živote i mnogima omogućili da ponovo koriste svoje ruke i noge."

Lesley Prasad, glavni hirurg na brodu, pokazuje crtež kojeg je, kao znak svoje zahvalnosti, napravio jedan Haićanin dok je bio na liječenju.

Mada su ruševine zaklanjale dobar dio vidika, na horizontu se moglo vidjeti kako Comfrot prilazi Haitiju.

"Svi koriste taj crtež kao dodatni motiv naše misije, jer bez obzira šta se dešava i kolika su razaranja, još uvijek ima ljudi koji vjeruju da će Comfort doći da im pomogne" - kaže gospodin Prasad.

Tokom misije na Haitiju, prvi put u 23 godine dugoj istoriji, Comfort je radio punim kapacitetom.

Lječnici su izveli više od 800 operacija, dok je u misiji učestvovalo oko hiljadu i pet stotina medicinskog i drugog osoblja američke mornarice.

XS
SM
MD
LG