Linkovi

Za koga će glasati američki birači na izborima u novembru?


Glasači na američkom srednjem zapadu koji se spremaju izaći na birališta u novembru, bi mogli svojim glasovima pokazati da li su tačne tvrdnje predsjednika Trumpa da je njegova administracija dovela do revitalizacije ekonomije i vraćanja fabričkih poslova u zemlju. Postavlja se pitanje da li će Amerikanci na koje su utjecale ekonomske promjene glasati na izborni dan i ako izađu, kako će glasati.

Ohio je izgubio 100 hiljada fabričkih poslova tokom velike recesije krajem 2000 te godine i ta savezna država je velikom većinom glasala sa Trumpa 2016. Od tada, fabrički poslovi su se počeli vraćati.

Ekonomija jača i raste.. Bez obzira da li je trend započeo prije četiri ili osam godina, kreće se u dobrom smjeru, klaže Marcus Odoms.

On je nedavno završio koledž sa diplomom u održavanju industrijske automatizacije. Programi kao što je njegov nastoje spojiti buduću radnu snagu sa vještinama koje su potrebne u sve više automatiziranoj industriji.

Samo zato jer su vaši roditelji radili u nekoj fabrici ne znači da ćete i vi tamo dobiti posao. Postoji mnogo manje radne snage bez potrebne vještine nego je to u prošlosti bio slučaj. Fabrike imaju robote i visoko tehnološku opremu, i zato vam je potreban čitav niz novih vještina kako bi ste dobili posao, kaže Tami Norris.

A to neizbježno ograničava mogućnosti za starije radnike. Stopa nezaposlenosti u gradu Toledo je veća od državne stope.

Sve se svodi na dobijanje novih vještina i talenata, i vjerujemo da kada nam je nezaposlenost 5% ili niže, da svako ko želi biti dio radne snage, ima posao. Ako nema, onda je to možda zbog različite želje ili okolnosti, kaže Wendy Gramza.

Toledo je glasao za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2016, dok su ruralne oblasti na sjeverozapadu Ohio-a glasale za republikanskog. Glasači koji vjeruju da se za ekonomski oporavak mogu zahvaliti Trumpu će vjerovatno glasati za republikanske predstavnike i na sljedećim izborima sredinom predsjedničkog mandata. Ali drugi su zabrinuti hoće li rast ekonomije biti dugoročan, s obzirom na neizvjesnost tarifa na Kinu i efekta smanjenja poreza na državni deficit. Neki jednostavno nisu uvjereni da će, ako glasaju, to voditi ikakvoj promjeni.

Brandy Corwin, bivša fabrička radnica koja sada radi kao uposlenica u centrali, vjeruje da su i predsjednik Obama i Trump imali ulogu u oporavku američke ekonomije. Ali negativna politička klima ju je odvratila od glasanja.

Tada smo se pitali ko će biti predsjednik koji će pomoći izgradnji zemlje, koji će nas voditi tamo gdje trebamo biti. Sada više nije tako.

Trump, koji sebe naziva predsjednikom koji najbolje odrađuje svoj posao, uskoro posjećuje Ohio, kako bi podstakao podršku za republikanske kandidate.

XS
SM
MD
LG