Linkovi

Uslovna kazna za Hamdiju Kocića zbog vrijeđanja žrtava genocida


Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu uslovno je, na godinu dana, osudio Hamdiju Kocića koji se teretio da je na 11. juli prošle godine pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove „Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, potvrđeno je iz ovog suda za Detektor.

Kako je iz Općinskog suda u Sarajevu rečeno za Detektor, Kocić je nakon razmatranja sporazuma o krivnji osuđen uslovno na godinu dana, s provjerom od tri godine, zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Prema optužnici, Kocić je 11. jula 2023. u ulici Nikole Šopa – s ciljem i svjestan da svojim ponašanjem izaziva narodnosnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, i znajući da se navedenog dana vrši ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida – na javnom mjestu uzvikivao te psovao Srebrenicu i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

On se teretio da je pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove „Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, pokazujući rukama prema građanima koji su se nalazili na prozorima stambene zgrade.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

XS
SM
MD
LG