Linkovi

SAD: USAID je podrška demokratiji, a ne politika


Poslije 20 godina pomoći USAID sada nepoželjna: ruski predsjednik Vladimir Putin
Poslije 20 godina pomoći USAID sada nepoželjna: ruski predsjednik Vladimir Putin

Nedavno je stavljena tačka na djelovanje USAID-a u Rusiji. Njenom predsjedniku Vladimiru Putinu nije po volji podrška opozicionim i pro-demokratskim grupama.

Odlukom najviših ruskih zvaničnika Agencija Sjedinjenih Država za međunarodnu pomoć, USAID, prisiljena je obustaviti sve aktivnosti u Rusiji jer se, kako je saopšteno, svojim prodemoktarskim programima miješa u ruski izborni proces. Rusija, zapravo njen politički vrh, nije jedina zemlja u kojoj se mogu čuti takve tvrdnje. S druge strane, američki zvaničnici ističu da progami međunarodne pomoći USAID-a nisu pomoć opozicionim grupama, nego razvoju demokratije i mirnom rješavanju nesporazuma i razloga za nezadovoljstvo.

Činjenica je da su nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, tadašnji čelnici Rusije tražili pomoć USAID-a u izgradnji demokratskih odnosa i tržišne ekonomije. I tokom 20-ak proteklih godina uz finansijsku pomoć u Rusiji je uspostavljan sistem demokratskog nadzora nad izbornim procesima, potpomagan rad organizacija za zaštitu ljudskih prava i podsticana borba protiv korupcije. USAID je u te svrhe izdvojio više od 2 i po milijarde dolara.

Sada je stavljena tačka na djelovanje USAID-a u Rusiji. Njenom predsjedniku Vladimiru Putinu nije po volji podrška opozicionim i pro-demokratskim grupama.

David Satter, analitičar instituta Hudson, ističe da se USAID nije nikada svrstavala uz neku političku stranu ili opciju. Programi USAID-a su pomoć svima onima čiji se glas treba čuti, kaže on i dodaje:

„Postojanjem i realizacijom tih programa ljudima se pruža prilika da nauče kako braniti svoja prava i da shvate da je to moguće.“

Početkom ove godine tadašnji vojni lideri Egipta, pokušali su sudski progoniti prodemokratske i grupe za zaštitu ljudskih prava, finansirane i iz američkih izvora. Odustali su nakon snažnog diplomatskog pritiska Sjedinjenih Država.

James Goldgeier, dekan katedre za međunardne odnose univerziteta American posebno naglašava da su najžešći kritičari američkih programa razvoja demokratije elite koje se nastoje što duže održati na vlasti i dodaje:

„Ako se neki autoritarni lider suočava sa zahtjevima za demokratizacijom, prirodno je da se plaši pomoći uz koju bi narod kojim vlada mogao ostvariti promjene koje će za njega biti gubitak moći.“

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez je takođe protiv američke pomoći demokratskim procesima, tvrdeći da miniraju njegove socijalne programe. Gospodin Goldgeier kaže da to naprosto nije tačno:

„Sjedinjene Države podržavaju demokratiju, tržišnu ekonomiju, vladavinu zakona, zaštitu i poštivanje ljudskih prava. Ako su takva nastojanja u suprostnosti sa praskom lidera i vlada pojedinih zemalja, tada dolazi do tenzija.“

USAID, kao i Sjedinjene Države decenijama već, a tako će i nastaviti u svakom dijelu svijeta, podržavaju uspostvaljanje demokratskih procesa i odnosa u kojima će vladati volja većine i biti poštovana sva prava manjina.

SAD: USAID je podrška demokratiji, a ne politika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG