Linkovi

USAID – Palestinci: Program za više boljeg, efikasnijeg i profitabilnijeg rada


„Palestincima u Pojasu Gaze potrebno je ponuditi jasnu viziju budućnosti i to je osnovni cilj ovog programa."

USAID, Agencija Sjedinjenih Američkih Država za pomoć u podsticanju ekonomskog razvoja u nerazvijenim zemljama, uspostavila je novi program pomoći palestinskim poljoprivrednicima, uzgajivačima povrća i voća na području Gaze. Cilj programa je povećati tu proizvodnju, povećati zaposlenost, omogućiti dodatnu obuku, pospješiti prodaju i distribuciju proizvedenog povrća i voća.....

U realizaciju programa, nazvanog "Vizija Gaze 2020" USAID će uložiti 50 miliona dolara. Program je predstavljen u konzulatu Sjedinjenih Država u Jerusalemu, uz vrlo efektnu prezentaciju voća i povrća ubranog na zasadima u Pojasu Gaze i tradicionalnih palestinskih jela pripremljenih od tog voća i povrća.

Govoreći o programu koji će finasirati USAID generalni konzul Donald Blome je istakao:

"Tim programom osiguraćemo nužnu teničko-tehnološku pomoć, novo zapošljavanje, gradnju potrebnih skladišnih i rashladnih objekata, pojačati marketing.... Palestincima u Pojasu Gaze potrebno je ponuditi jasnu viziju budućnosti i to je osnovni cilj ovog programa."

Abdulraouf abu Safar, jedan od palestinskih poljoprivrednika iz Gaze, prisutan na prezentaciji programa USAID-a, nada se će da realizacijom tog programa biti otklonjenja najveća poteškoća se kojom se Palestinci, poljoprivrednici, već decenijama suočavaju:

"Kao proizvođačima voća i povrća, bitno nam je da imamo otvoren put na tržišta u drugim zemljama. To je zapravo najvažniji uslov veće proizvodnje, novog zapošljavanja, bolje zarade...."

Područje Pojasa Gaze je od 2007. godine, kada je vlast preuzeo militantni islamistički pokret Hamas uveliko blokirano i sa egipatske i sa izraelske strane. Direktor misije USAID-a za Zapadnu Obalu i Pojas Gaze Dave Harden vjeruje da je moguće voće i povrće iz Gaze izvoziti bez ograničenja i dodaje:

"Mislim da je za Palestince, poljoprivrednike izuteno bitna predvidivost i izvjesnost. Trebaju biti sigurni da će ono što im treba moći uvesti, da će moći izvesti ono što proizvedu. Treba im siguran lanac da bi mogli prodavati i u Jordanu, i u Ramallahu, i u Londonu, i u Tel Avivu."

Vlasnik plantaže paradajza koji se upravo ovih dana bere i pakuje za izvoz u Saudijsku Arabiju Abdulraouf abu Safar ukazuje i na još jednu, po proizvođače povrća i voća, uveliko otežavajuću okolnost:

"Osim drugih problema sa izvozom, mi imamo problem transporta. Na desetine mjesta moramo pretovarati naše proizvode, gubiti vrijeme, dodatno plaćati te pretovare, gubiti na kilaži zbog oštećenja i propadanja značajnog dijela onoga što transportujemo."

Palestincima u Pojasu Gaze nužna je raznovrsna pomoć da bi prevazišli ekonomske teškoće izazvane i devastirajućim sukobom palestinskih militanata i izraelske armije 2014. godine. Program USAID-a "Vizija Gaze 2020" nudi im ono što smatraju najpotrebnijim - mogućnost da rade više, bolje, efikasnije i profitabilnije.

USAID – Palestinci: Program za više boljeg, efikasnijeg i profitabilnijeg rada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG