Linkovi

Washington: Zeleni festival za zdraviju okolinu


Washington: Zeleni festival za zdraviju okolinu
Washington: Zeleni festival za zdraviju okolinu

I posjetitelji, a naravno i izlagači na vašingtonskom Green Festivalu, će reći da svaki, drugačiji „ekološki“ korak, danas, sutra, ove ili idućih godina doprinosi očuvanju što zdravije okoline.

Na nedavnom, sedmom po redu Green festivalu, festivalu praktičnih mogućnosti očuvanja i zaštite prirodne okoline sve što su brojni pojetitelji mogli vidjeti bile su sitnice i krupnice koje čine naš svakodnevni život.

Primjera radi, posjetitelji su u vašingtonskom konvencijskom centru, gdje je festival održan, mogli vidjeti atraktivnu vjenčanicu, a i svu ostala odjeću prikazanu na modnoj reviji, jednom od brojnih programa Green festivala, izrađenu od već korištenih materijala.

„Tkaninu ranijih sukanja ili košulja koristili smo da napravimo i tašne... novi proizvod, moderan i tražen. To je način na koji radimo“ - kaže modna dizajnerka Cherry Kwunyeun.

Na drugoj strani stručnjak za povrtlarstvo Pablo Elliott pokazivao je i objašnjavao kako najlaške zaštiti biljku od smrzavanja:

„Samo prebacite plastičnu foliju, minut posla uveče i niske temperature koje dolaze neće škoditi....“

Kevin Danaher
Kevin Danaher

Kevin Danaher, jedan od osnivača Zelenog festivala, sa zadovoljstvom ističe:

„Imamo na ovom festivalu oko 300 eksponata koji pokazuju da takozvana zelena ekonomija postoji. Podstičemo posjetitelje da i oni, videći ono o čemu ranije nisu znali, traže i nalaze, koriste i sami stvaraju ono što će za očuvanje zdrave okoline biti korisno.“

Oko 30 hiljada osoba obišlo je izložbene štandove upoznajući se sa novim, ekološki mnogo prihvatljivijim proizvodima i tehnologijama.

Moe Cunnigham je, pirmjera radi, bio na festivalu zarad novih, dobrih ideja primjenjivih pri adaptiranju stambenog prostora:

„Uvijek sam voljan doprinijeti očuvanju okoline povećavajući funkcionalnost moje kuće.... Poboljšavajući, na primjer, toplotnu izolaciju.“

A izlagač Kenneth Thacker trvrdi da je njegova nova izolaciona smjesa dobro rješenje:

„Tu masu, moju inovaciju, mogli bi zvati sojin toplotni izolator. Oko 20 posto petro-hemikalija zamijenjeno je sojinim uljem. Moguća ušteda energije za zagrijavanje može biti i do 50 odsto.“

Jedan drugi izlagač, Aakash Mathur, pokazuje novi mali filter za kućno filtiranje vode i povećoj grupi posjetitelja kaže:

„Voda iz česme, prečišćena mojim filterom, je perfektna zamjena za flaširanu vodu. Odbačene plastične boce su vrlo štetne po okolinu.“

Koristeći samo jedan filter može se prištedjeti 200 boca vode, tvrdi Aakash Mathur, a posjetiteljki Punam Shah dopada se ta jednostavna ideja:

„Svaki dan nas prosto zasipaju porukama da nešto mijenjamo. I u mnoštvu tih poruka, mi ne uviđamo da i malim korakom možemo činiti veliku razliku.“

I Punam Shah, i mnogi drugi posjetitelji, i naravno i izlagači na vašingtonskom Green Festivalu, će reći da svaki, drugačiji korak, danas, sutra, ove ili idućih godina doprinosi očuvanju što zdravije okoline.

XS
SM
MD
LG