Linkovi

SAD: Biciklom na radno mjesto, sve popularniji način prevoza


Sve ih je više... biciklom na posao
Sve ih je više... biciklom na posao

Istraživanjima univerziteta Berkley iz Kalifornije utvrđeno je da Amerikanci u automobilima provode pet puta više vremena nego rekreirajući se i vježbajući.

Duž prostrane avenije Pennsylvania, koja od Bijele kuće vodi do Capitol Hilla, odnosno zdanja američkog Kongresa, od prije neki dan se uočava nešto novo - staza označena za bicikliste. Cijene benzina koje uglavnom rastu zadnjih mjeseci, i želja mnogih da budu fizički aktivni, umjesto da sjede u vozilima, dva su osnovna motiva zbog kojih je sve više i više Amerikanaca koji biciklima odlaze na posao i sa radnog mjesta nazad kući.

Prva, promotivna, vožnja avenijom Pennsylvania uslijedila je nakon kratkih instrukcija kojima su biciklisti, uz ostalo, posebno upozoreni na nužnost poštivanja saobraćajnih znakova.

U koloni koja je krenula od Capitol Hilla prema Bijeloj kući bio je i kongresmen Earl Blumenhauer, inače iz Portlanda u Oregonu, grada vrlo naklonjenog biciklistima.

Gospodin Blumenhauer do Capitol Hilla i nazad do stana svaki dan ide biciklom.

Kolona je bila poprilično šarolika -biciklistice i biciklisti različith godišta, neki u punoj biciklističkoj opremi, neki sa kravatom i u sakou...

Gradonačelnik Washingtona Adrain Fenty je takođe veliki zagovornik korištenja bicikla na gradskim ulicama. Gradska vlada planira udvostručiti dužinu biciklističkih linija tako da bi Washington u dogledno vrijeme mogao imati preko 70 kilometara staza rezerviranih samo za bicikliste. Washington ima i najveći program zajedničkog korištenja bicikla koji su u vlasništvu grada.

Kongresmen Earl Blumenhauer svakim danom biciklom do ureda na Capitol Hillu
Kongresmen Earl Blumenhauer svakim danom biciklom do ureda na Capitol Hillu

Na Freedom Plaza-i, kada je kolona zastala da joj se pridruže i drugi biciklisti, kongresmen Blumenhauer je iskoristio kratak predah i istakao:

“ Svi mi na ovaj način trošimo kalorije, što je mnogo bolje nego da trošimo benzin. Ono što se dešava u Meksičkom zalivu uvjerava nas da je pametnije ovo što mi radimo.”

Nekima je, ipak, trebao zalogaj koji snagu daje i gutljaj hladnog napitka za osvježenje.

Kongresmen Blumenhauer je takođe rekao:

“Amerikanci prihvataju biciklizam. Pratimo ono što se desava od istočne do zapadne obale, što se dešava u New Yorku, u Chicagu... Upravo sam bio u Philadephiai... biciklista je tamo dvostruko više nego nedavno.”

Preko dva procenta zaposlenih u Washingtonu na posao odlazi biciklom. To je dva puta više od američkog prosjeka.

Suzane Ellen takođe biciklom na radno mjesto
Suzane Ellen takođe biciklom na radno mjesto

Suzane Allen je jedna od novopečenih:

“U Washington sam doselila prije dvije godine i iznenađena sam brojem ljudi na biciklima.”

Istraživanjima univerziteta Berkley iz Kalifornije utvrđeno je da Amerikanci u automobilima provode pet puta više vremena nego rekreirajući se i vježbajući.

Naravno, u Washingtonu ima i onih koji će reći da je najuži centar grada u blokadi zbog sigurnosnih barijera postavljenih uokolo nadomak Bijele kuće i da bi dodatne biciklističke staze na račun saobraćajnica za vozila prometnu gužvu učinile još gorom.

John Townsend, glasnogovornik Američke asocijacije automobilista kaže:

“Ne možete uzeti jednima, dati drugima. Ako sve saobraćajne trake na aveniji Pennsylvania, od Bijele kuće, do Capitol Hilla, zatvorite za automobile, bila bi to saobraćajna noćna mora, potpuni saobraćajni haos u centru grada.”

Mnogi Amerikanci ne vole činjenicu da su Sjedinjene Države toliko ovisne o automobilima.

Peter Harnick u razgovoru sa reporterom Glasa Amerike
Peter Harnick u razgovoru sa reporterom Glasa Amerike

Peter Harnick se mnogo bolje osjeća odlazeći biciklom na posao:

“Naravno, fizički sam aktivan, doprinosim čišćem zraku, štedim gorivo, raspložen sam... vožnja biciklom je često najbolji dio mog dana.”

Biciklistička staza duž avenije Pennsylvania nije obična staza. Avenija je simbol američkih ulica. Pokušajte zamisliti koliko bi drugačiji bio glavni američki grad kada bi se Pennsylvaniom kretalo biše biciklista nego automobila.

XS
SM
MD
LG