Linkovi

Greg Carter, filmski reditelj: Radije u Houstonu nego u L.A.


Greg Carter, filmski reditelj: Radije u Houstonu nego u L.A.
Greg Carter, filmski reditelj: Radije u Houstonu nego u L.A.

Holivudski filmovi dominiraju zabavnom scenom, privlače najširu publiku. S druge strane, na stotine malih filmova, nisko-budžetskih filmova, biva snimljeno svake godine kojima je cilj specifičan auditorij. Jedan od žanrova iz te kategorije su takozvani filmovi urbane kategorije, popularni među Amerikancima afričkog porijekla. Jedan od uspješnijih producenata i reditelja takvih filmova je Greg Carter. U posljednji nekoliko godina producirao je 18 filmova, istovremeno i režirajući polovinu njih. Mnogi filmovi situirani su u Carterovu životnu sredinu, Houston u Texasu

U njegovim filmovima mnogo je akcije, romanse takođe, a i određenog humora. Posljednji od filmova koje je režirao je "A Gangland Love Story," Dostupan je u mnogim dijelovima svijeta na DVD-iju ili uz narudžu na kablovskim mrežama.

Film je inspiriran Shakespeare-ovim "Romeom i Julijom," ali u Carterovoj filmskoj verziji jedno od njih je crne boje kože, a drugo južno-američkog porijekla. Carter vjeruje da bi takvu preinaku u današnje vrijeme volio i sam William Shakespeare i dodaje:

“Da Shakespeare živi u naše vrijeme, i on bi vjerojatno imao likove svojih djela različitog rasnog porijekla. Ja mislim da "Romeo i Julija" može biti priča dvije osobe različite rase.”

Film je snimljen u Houstonu, na više lokacija, a o početnoj Carter kaže:

“Dvoje mladih bježali su od tuče u jednom noćnom klubu u kojem su se prvi put vidjeli. Ljubav je planula na prvi pogled i već u prolazu iza kluba došlo je do prvog poljupca.”

Houston, velika urbana cjelina, velegrad, nudi zaista mnogo lokacija za upečatljive filmske scene, ističe Greg Carter i dodaje:

“Neke lokacije kao da su iz starog Meksika, neke kao da su prave holivudske, kao Beverly Hills... veliki i raskošni moderni zamkovi neposredno uz naselja malih i neuglednih kuća.... Houston u mojim filmovima izgleda kao dva ili tri različita grada.”

Greg Carter vlastiti producentski i rediteljski uspjeh pripisuje disciplini kojom radi na filmovima i pažljivoj analizi onoga što bi publika željela vidjeti:

“Znam da ljubitelji mojih filmova vole akciju i romansu, filmove koji nude neku vrstu bijega od stvarnosti. I kada razmišljam o novom filmu ja želim biti siguran da će sadržavati sve elemente koje moja publika voli.”

Greg Carter sada radi i u Houstonu i u Los Angelesu, centru američke filmske industrije. Houston je još uvijek njegova omiljena sredina za snimanje filmova:

“U Los Angelesu se moraš boriti da budeš izabran u velikoj konkurenciji. U Houstonu svako ti pokušava pružiti podršku kada vidi da radiš dobro.”

Greg Carter je nedavno uspješno završio pregovore o prikazivanju filma "A Gangland Love Story" širom svijeta na televizijskoj mreži MCN. Takođe je zaključio i odvojeni ugovor sa jednom azijskom televizijskom mrežom tako da će njegovi filmovi biti prikazivani u Indiji i većini drugih azijskih zemalja.

XS
SM
MD
LG