Linkovi

SAD: Za i protiv iskopavanja uranijuma


„Ako kompanija "Virginia uranium," i dobije lokalnu dozvolu, moraće zadovoljiti sve kriterije naše komisije da bi dobila konačnu licencu.“

Jedna od najvećih svjetskih rezervi rude uranijuma, čija je vrijednost procijenjena na 7 milijardi dolara, nalazi se u ruralnom i slabo razvijenom području u južnom dijelu američke savezne države Virginia. Kompanija "Virginia uraniun" pokrenula je opsežnu i obilato finasiranu kampanju da bi dobila potrebna odobrenja za iskopavanje uranijumske rude. Istovremeno, i manje grupe žitelja Virginie vode kampanju da se ne dozvoli eksploatacija rezervi tog skupog, ali i opasnog radio-aktivnog metala.
Duboko pod zemljom Cole Hilla leže te rezerve, oko 53 miliona kilograma rude uranijuma. To zemljište su prostrani pašnjaci i sjetvene površine lokalnih farmera. U kompaniji "Virginia uranium" tvrde da bi realizacija njihovog projekta rezultirala mnogo većim ekonomskim koristima.

„To je pordučje Virginie sa dvocifrenom stopom nezaposlenosti. Prosječna godišnja zarada domaćinstava je manja od 30.000 dolara. Uz otvaranje niza novih radnih mjesta, plate novozaposlenih bile bi zaista visoke“ - kaže predstavnik kompanije Patrick Wales i dodaje da bi Sjedinjene Države sa 104 nuklerna reaktora sada u pogonu bile mnogo manje ovisne od uvoza urana.

Aktivisti sa tog područja Virginie za sada uspijevaju blokirati nastojanja kompanije do dobije potrebne saglasnosti za početak iskopavanja.

Deborah Ferruccio, jedna od najaktivnijih, tvrdi da svugdje u svijetu iskopavanje uranijuma uveliko ugrožava okolinu, posebno izvore vode i okolni zrak, i dodaje:

„U kompaniji znaju da je nemoguće sačuvati čistu okolinu. Jedino što mogu je zatrpati novim količinama zemlje radio-aktivni otpad nastao iskopavanjem uranijumske rude.“

U kompaniji "Virginia uranium" tvrde da mogu uspješno zaštiti izvore, potoke, rijeke i zrak podzemnim odlaganjem otpada i prekrivanog slojevima gline i sintetičkih materijala.

"Naša obaveza, kao kompanije, je da sve dijelove procesa planiramo tako da možemo raditi bezbjedno po zdravlje i okolinu" - ističe Patrick Wales.

U Sjedinjenim Država su od 1978. godine na snazi vrlo strikne mjere za zaštitu ljudskog zdravlja i okoline od nuklernih zračenja.

Bill Von Till, ekspert Federalne komisije za proizvodnju i korištenje nuklerne energije ističe:

„Ako kompanija "Virginia uranium," i dobije lokalnu dozvolu, moraće zadovoljiti sve kriterije naše komisije da bi dobila konačnu licencu.“

Naoimi Hodge-Muse koja živi u blizini prostora na kojem bi se iskopavala uranijumska ruda, ne vjeruje u uvjeravanja koja stižu iz kompanije "Virginia uranium." Za nju to bi bio rizik koji bi se svalio na obične ljude, a visoki profit otišao drugima.

„Žrtvovaćemo siromašne da bi bogata nuklerna industrija i elita koje je vodi bila još bogatija“ - kaže ona.

Proces izdavanja saglasnosti za otvaranje rudnika urana za sada je zastao u skušpštini savezne države Virginia. Obje strane, i kompanija "Virginia uranium" i oponenti nastoje zadobiti što jaču podršku do trenutka kada bude usvajana definitivna odluka.
XS
SM
MD
LG