Linkovi

SAD-Turska-Kurdi: Između dvije vatre


Sukobi između turskih i kurdskih snaga, američkih saveznika u slamanju Islamske države, za SAD su nelogičan i vrlo neprijatan sticaj okolnosti u općoj borbi protiv ISIL-a.

Turske vojne snage, angažirane u borbama u Siriji, prelaze na pozicije zapadno od pograničnog grada Jarablusa. Ti pokreti uslijedili su nakon intenzivnih kritika zbog sukoba turskih jedinica, američkih saveznika u borbi protiv Islamske države, sa snagama kurdskih pobunjenika koje takođe podržavaju Sjedinjene Države.

Ash Carter, američki ministar odbrane, tim je povodom istakao:

"Sjedinjene Države snažno su podržavale i nastavljaju podržavati kurdske borce i sve njihove aktivnosti koje poduzimaju da osiguraju područje između tursko-sirijske granice i Jarablusa, i dalje na zapad, ali ne i južno od Jarablusa."

Kurdski borci su južno od Jarablusa pomogli potiskivanju militanata Islamske države iz sirijskog grada Manbij-a, čvrstog uporišta stranih boraca koji su bore za Islamsku državu. Turska sada želi da se kurdske snage brzo povuku, vrate nazad na drugu stranu rijeke Eufrat. Američko ministarstvo odbrane nastoji uvjeriti Tursku da je povratak preko Eufrata plan kurdskih boraca odmah, po potpunom izbacivanju militanata Islamske države sa područja Manbij-a.

Ministar Carter ne dvoji da će ta namjera biti i ostvarena:

"Kurdski borci će se, poslije operacije Manbij, potpuno povući, i već se povlače, istočno od Eufrata."

Sukobi između turskih i kurdskih snaga, američkih saveznika u slamanju Islamske države, za Sjedinje Države su nelogična i neprijatna pozicija, pozicija kao između dvije vatre, i stoga Pentagon traži da se te dvije strane ne bore jedna protiv druge, nego da se fokusiraju na slamanje Islamske države koje je još uvijek daleko od konačnog uspjeha.

Michael O'Hanlon, analitičar instituta Brookings, upozorava:

"Biti pretjerano samouvjeren i misliti da je veličina i snaga Islamske države na područjima koja još uvijek drži u Iraku i Siriji uveliko oslabljenja i da je otvoren put konačnoj pobjedi za Sjedinjene Države i koalicione snage bila bi velika greška."

Pred snagama koalicije koje se, uz aktivnu američku podršku, bore protiv Islamske države sada je veliki izazov - osvajanje, zauzimanje Mosula, najvećeg uporišta ISIL-a u Iraku, i Raqqah-a, sirijskog grada koji je Islamska država samoproglasila proglasila svojim glavnim gradom područja koja drži u Siriji.

SAD-Turska-Kurdi: Između dvije vatre
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG