Linkovi

SAD: Smrtna kazna ili doživotni zatvor?


Druga faza sudskog pocesa, razmatranje i odlučivanje o kazni za Džokara Carnaeva, mogla bi potrajati nekoliko mjeseci.

Dvanaest porotnika u sudskom procesu protiv Džokara Carnaeva već su odlučili - kriv je po svakoj od 30 tačaka optužnice za teroristički napad organiziran i izveden u Bostonu u danu održavanja maratonske trke u tom gradu. Naredna odluka koju trebaju da donesu je da li tog, sada 21-jednogodišnjeg mladića, osuditi na smrt ili doživotnu kaznu zatvora za ono što je učinio u proljeće 2013. godine.

Odbrana Džokara Carnaeva nije osporavala optužbe i odluka porote je jedina moguća, ističe Stephen Saltzburg, profesor prava na univerzitetu George Washington:

"Dosadašnji sudski proces bio je prethodnica druge faze - odlučivanja da li optuženog osuditi na smrtnu kaznu."

Savezna država Massachusetts nema smrtnu kaznu, ali u sudskim slučajevima nacionalnog, federalnog nivoa kao što je taj, izicanje smrtne kazne je moguće i vrlo vjerojatno, dodaje profesor Saltzburg:

"Ako je postoji slučaj u kojem porota može smatrati da je smrtna kazna opravdana, onda je to slučaj Carnaev. Njegov čin je dobro promišljeni napad u kojem je cilj bio ubiti što je više moguće ljudi, potpuno nevinih.... I dok je lov na napadače, braću Carnaev, bio u toku, otrkivena je njihova intencija da i New Yorku učine isto, ponove masakr."

Ako se porota odluči na smrtnu kaznu, Džokar Carnaev može ulagati žalbe višim sudskim instancama.... sve do Vrhovnog suda. Profesor Saltzburga smatra da je malo izgleda da bilo koja žalba bude uvažena:

"Ne izgleda sada da postoji bilo koji od uobičajenih žalbenih faktora. Džokar Carnaev, ili njegova odbrana, vjerojatno neće tvrditi da je mentalno bolestan i da zbog toga može biti pošteđen, ili se pozivati na maloljetnost u vrijeme napada da bi izbjegao egzekuciju. Jednostavno rečeno, biće vrlo teško osporavati i izboriti se za preinačavanje odluke o smrtnoj kazni, ako takva kazna bude izrečena."

Vodeći advokat u timu koji brani Džokara Carnaeva, odvjetnica Judy Clarke, jedna je od najboljih američkih advokata. Uspjela je od izricanja smrtne kazne spasiti više počinitelja užasnih zločina, među njima i dvojicu optuženika za dvadesetak bombaških napada sa desetak poginulih i preko dvije stotine ranjenih. Ako smrtna kazna bude izrečena, odvjetnica Clarke će, kako se očekuje, apelirati na poštedu Džokara Carnaeva zbog njegove mladosti i pogubnog uticaja starijeg brata. Ako u tome uspije, njen klijent će biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje. Pomilovati ga može samo predsjednik Sjedinjenih Država.

A u zatvoru....

"S obzirom na vrstu zločina, Džokar Carnaev će biti smjetšen u zatvor maksimalnih mjera sigurnost, jedan od onih zatvora u kojima se zatvorenici drže u samicama 23 sata dnevno i van ćelije provode samo jedan sat" - procjenjuje profesor Saltzburg.

Takva vrsta držanja u zatvoru, po mnogim ocjenama, je neuobičajena i okrutna čak i za najteže zločince. Jedna od čestih posljednica kod zatvorenika je gubljenje razuma.

Žrtve bombaškog napada braće Carnaev žele pravdu, iako mnogi od njih, poput Karen Brassard, nisu sigurni kakva bi konačna presuda trebalo da bude:

"Ne znam šta je to pravda u ovom slučaju. Ubici sudimo, pokazujemo svijetu da pravedno sudimo, da je to ono do čega držimo."

Druga faza sudskog pocesa, razmatranje i odlučivanje o kazni za Džokara Carnaeva, mogla bi potrajati nekoliko mjeseci. Obrana se može odlučiti da optuženog pozove da govori, da bude svjedok u svoju korist... I ako bude dovoljno ubjedljiv, ako porotnike uspije uvjeriti u iskrenost kajanja i žaljenja zbog zločina čiji je saučesnik bio, porota može odlučiti da mu poštedi život.

SAD: Smrtna kazna ili doživotni zatvor?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Ali, jedino ako svih 12 porotnika budu u tome saglasni.

XS
SM
MD
LG