Linkovi

SAD: „Ako želimo nešto sjajno za ovu zemlju Trump će to ostvariti."


Dilemu da li novi predsjednik može toliko koliko obećava dijele mnogi Amerikanci, a ostvarivanje obećanog je ono što većina njih očekuje.

Nakon duge, kontroverzne i često vrlo prijeporne izborne kampanje i predsjedničkih izbora, Sjedinjene Države od danas i zvanično imaju novog predsjednika. Dajući predsjedničku zakletvu biznismen Donald Trump je postao 45. po redu američki predsjednik. Amerikanci, Demokrate, Republikanci, stranački neovisni, useljenici.... govorili su jučer, danas, govoriće sutra, prekosutra, širom Amerike, o njihovim nadanjima i bojaznima u danima, mjesecima i godinama predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Hakumba u Kaliforniji, hiljadama kilometara je od Bijele kuće u kojoj će Donald Trump, donositi odluke i ostvarivati preizborna obećanja. Gradnja zida duž granice sa Meksikom mogla bi biti jedna od najznačajnih odluka za Jaira Carcama, Amerikanca hispanskog porijekla, stranački neopredijeljenog, žitelja nevelike Hakumbe:

"Ako pogledate u trgovinske sporazume...naša ekonomija trpi. Mnoge kompanije proizodnju su izmjestile u Meksiko, Kinu, druge zemlje, a ovdje... previše nezaposlenih."

Dilemu da li novi predsjednik može toliko koliko obećava dijele mnogi Amerikanci, među njima i Patti Myers, Demokrata:

"On već pokušava, govori da će u narednih 120 dana opozvati Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju, da će revidirati mnoge stvari... Mislim da će sam sebe dovesti u opasnost da bude opozvan."

Ostvarivanje obećanog je ono što većina Amerikanaca očekuje. Jedan od njih je Patrick, stranački neovisni birač:

"Držaću ga odgvornim za sve ono što je obećavao tokom kampanje. Ali, realno.... teško će biti sve to ostvariti, ne samo njemu, nego i bilo kome drugom ko bude izabran na neku od funkcija da sve što je obećao i uradi."

U saveznoj državi Illinois, na pola puta od Kalifornije do Bijele kuće, sličan sentiment - sa Donaldom Trumpom trebale bi doći brojne promjene, vjeruje Monty Whipple, farmer:

"Mislim da on neće tolerirati političke i ekonomske besmislice drugih zemalja, mislim da neće tolerirati ekstremizam ISIL-a, mnoge političke poteze Rusije, Kine... Mislim da će držati u ruci veliki štap."

I to, i mnogo drugog tek će trebati vidjeti i shvatiti, dodaje Whipple:

"Znate.... Trump je velika nepoznanica. Dobro je poznat kao biznismen, ali što je to što će učiniti u politici?"

U Pennsylvaniji, gdje je Trump odnio pobjedu ključnu za konačan izborni uspjeh Demokrati žele najbolje po Ameriku, bez obzira na poraz njihove predsjendičke kandidatkinje. Louis Rivera, Demokrata, o svojim očekivanjima kaže:

"Ja očekujem najgore zbog onoga što Trump obećava i namjerava, ali dajmo mu mogućnost da mijenja to što namjerava i da, eventualno, dosegne do svih nas."

Dani nakon inauguracije su vrijeme nada Republikanaca, a Alex Shorb je izraziti optimista:

"Moja očekivanja su velika, kao i mnogih drugih koji su glasali za Trumpa. Bilo je u posljednih 8, 12 i 16 godina koraka, mjera i zakona koji su ojačali i proširili nadležnosti federalne vlade. Mislim da ljudi žele revidiranje nekih nadležnosti, da žele da se pažnja usmjeri na poslovanje, ekonomiju, investicije, investitore, privatni biznis...."

Brojni su i imigranti, unatoč anti-imiggrantskim stavovima Donala Trupa, koji kažu da je on prava osoba da ostvari udarni predizborni slogan i Ameriku učini ponovo velikom. Yani Pripas, useljenik, stranački neovisni birač, vjeruje u novog predsjednika:

SAD: „Ako želimo nešto sjajno za ovu zemlju Trump će to ostvariti."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

"Taj momak.... on je vješt mnogo čemu. Pametan je, biznismen je. Ako želimo nešto dobro, sjajno za ovu zemlju, Donald Trump će to ostvariti."

XS
SM
MD
LG