Linkovi

SAD: Da li je moguće zaustaviti Trumpa?


Primarni izbori 15. marta na Floridi i u Ohiu biće, vjerovatno, posljednja prilika Trumpovim konkurentima da ga izbace iz kolosijeka.

Prema posljednim ispitivanjima javnog mnjenja ima naznaka da podrška Donaldu Trumpu, trenutno vodećem u kampanji za republikansku predsjedničku nominaciju, polako opada i da se to može pokazati i na današnjim preliminiarnim glasanjima u četiri američke savezne države.

Anketa lista Washington Post i televizijskog kanala ABC pokazuje da 34 odsto glasača i dalje podržava milijardera Trumpa, 25 procenata Teda Cruza, 18 % birača favorizuje senatora Marca Rubia, a 13 odsto je za Johna Kesicha. To toj anketi Trump ne bi mogao pobijediti ni Cruza, ni Rubia u direktnom sučeljavanju jedan-na-jedan, ako bi se broj predsjedničkih kandidata, Republikanaca, kojih je u početku kampanje bilo 17, sveo na samo dva. Anketiranje je izvršeno u danima u kojima republikanski establišment, uključujući i Mitta Romney-a, predsjedničkog kandidata Republikanaca , koji je izgubio izbore 2012, ulaže velike napore da osujeti Trampa u osvajanju nominacije. Vodeći Republikanci strahuju da bi Trump, nepredvidljiv u svojoj kampanji i retorici, mogao da na predsjedničkim izborima početkom novembra da izgubi od Hillary Clinton, vodećeg kandidata Demokrata.

U najkraćem, predizborna kampanja predsjedničkih kandidata, Republikanaca, ušla je u ključnu fazu. Donald Trump ništa ne prepušta slučaju. Biračima i simpatizerima poručuje:

"Izlazite i glasajte. Nije bitno što se dešava, nije bitno što radite. Ako ste jučer ostali bez posla, želim da danas glasate. Kao predsjednik, osiguraću vam novo zaposljenje, ne brinite o tome."

Trumpova retorika privlači birače u mnogim saveznim državama. Neki od onih koji su glasali za Trumpa kažu:

"On želi da Amerika ponovo bude velika i to je ono što mi trebamo."

"Možda neće ostvariti ni pola od toga o čemu govori, ali samim tim što govori o tome, mene zadovoljava."

Mnogo je i onih koji osporavaju Donalda Trumpa, vide i doživljavaju ga kao osionog, protivnika useljavanja, rasno nepromišljenog. Ono što, unatoč tome, donosi glasove birača je njihovo nezadovoljstvo i razočaranost sadašnjim stanjem stvari ističe Henry Olsen, analitičar Centra za etiku i javnu politiku, i dodaje:

"Oni koji glasaju za Trumpa ignorirani su, kako vjeruju, od obje stranke 15, 20 godina i sada vide nekoga ko kaže .... ja sam na vašoj strani.... To nisu zadrti Republikanci, to nisu konzervativci Pokreta čajanka, nisu krajnja desnica. Oni su obični, prosječni konzervativci."

Trumpov uspjeh izazvao je snažan otpor vođstva Republikanske stranke. Mitt Romney, predsjednički kandidat Republikanaca na izborima 2012. godine, bio je najoštriji:

"Donald Trump govori da cijeni Vladimira Putina. Istovremeno za Georga W. Busha kaže da je lažov. To je primjer izopačenog, đavoljskog Trumpovog trampetanja."

Trump je i u dosadašnjim televizijskim debatama ostavljao bolji utisak od većine konkurenata, bez obzira na njihove napade. Primjera radi, na pokušaj Marca Rubia....

".... dvije trećine birača koji su su do sada glasali bili su protiv vas. Oni ne žele da vi budete naš kandidat....."

.....Donald Trumpje odgovarao....

".... ovaj mališan je tako mnogo lagao o meni. On laže jako mnogo....."

Ostalo je otprilike pet mjeseci je do stranačke konvecije, do definitivnog nominiranja predsjedničkog kanditata. Vrijeme da se Trump zaustavi brzo ističe smtra John Fortier, analitičar Centra za dvostranačku politiku:

"Donald Trump ubjedljivo vodi i vjerojatno će biti predsjednički kandidat Republikanaca. Vode se pokušaji da se zaustavi, ali po svemu izgleda da je kasno za tako nešto."

Primarni, unutarstranački izbori 15. marta u saveznim državama Florida i Ohio biće, vjerovatno, posljednja prilika Trumpovim konkurentima da ga izbace iz kolosijeka koji vodi ka nominaciji za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

SAD: Da li je moguće zaustaviti Trumpa?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG