Linkovi

SAD: „Trumpov izbor ne iznenađuje, ali može voditi u zamku“


Demokrati u Senatu su u manjini i ne mogu spriječiti potvrđivanje kandidata koje je Trump nominirao. Izvjesno je da će se u određenim slučajevima opirati.

Donald Trump, naredni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, u sastav nove američke administracije nominirao je više generala i izvršnih direktora i biznismena nego bilo koji prethodni predsjednik. Kandidiranje iskusnih i moćnih poslovnih ljudi na ključne pozicije budućeg kabineta odražava Trumpovo uvjerenje da istaknuti i dokazani biznismeni mogu dobrobiti Sjedinjenih Država doprinijeti više nego političari i visoki državni službenici. Na proces nominiranja i formiranja nove administracije reakcije su dvostruke - od pohvala do izvijanja obrvama.

U najužem krugu najbližih Trumpovih saradnika biće najmanje tri generala, uključjući Jamesa Mattisa kao ministra odbrane, zagovornika čvrstog djelovanja:

"Da li smo za odlučno liderstvo, ili ćemo biti slabi, nedjelotvorni."

Za sastav budućeg kabineta Trump je nominirao pet milijardera i izvršnih direktora velikih korporacija. Među njima je i Rex Tillerson direktor ExxonMobil-a, kandidiran za državnog sekretara, za koga Trump ističe:

"Rex će biti žestoki zagovornik američkih interesa širom svijeta."

Zagovaranje tih interesa Tillerson je izbjegavao kao biznismen u moćnoj naftnoj industriji. U februaru 2016., kao izvršni direktor EXXON MOBIL-a, je govorio:

"Da li u Rusiji, ili u Yemenu, ili bilo gdje na Bliskom Istoku.... ja nisam predstavljao interese američke vlade. Nisam ih promovirao, branio ili kritizirao. To je ono što ja ne radim. Ja sam biznismen."

"Brime me broj broj generala i milijardera koje Trump predlaže u sastav kabineta" – kaže senator Chris Coons, Demokrata, član senatskog Odbora za međunarodne odnose, i dodaje:

"Donald Trump će biti prvi američki predsjednik bez iskustva u javnoj službi, bez iskustva na izbornim funkcijama ili u vojsci. On bi trebalo da bira ljude koji znaju i shvataju snagu američke državne i javne službe."

Na ono što bi mogla biti jedna od mana Trumpove administracije svojevremeno je prije 55 godina, upozoravao Dwight Eisenhower, američki predsjednik od 1953. do 1961. godine:

"Moramo se braniti i čuvati snažnog uticaja, bilo da je poželjan ili nepoželjan, vojno-industrijskog kompleksa."

Trump je uvjeren da su te i druge bojazni bez osnove:

"U procesu smo da formiramo jedan od najboljih kabineta, sasvim sigurno kabinet sa najvišim koeficijentom inteligencije."

Republikanci, senatori i kongresmeni, u većini podržavaju Trumpov izbor, a lider republinanke većine u Senatu Mitch McConnell, ističe:

"Mislim da je general Mattis izvanredan izbor za ministra odbrane. Uvjeren sam da će predsjednik imati i dobar tim za sve aspekte nacionalne sigurnosti."

John Hudak, analitičar instituta BROOKINGS, ocjenjuje da Trumpov izbor ne iznenađuje, ali da može voditi u zamku:

"Tipično za generale i izvršne direktore... kada žele nešto da ostvare, to i većinom ostvare. Ali to ne mora biti pravilo u američkoj administraciji. Nominirani za novi kabinet, ako nominacije budu potvrđene, vrlo brzo će uvidjeti koliko će njihov rad u Washingtonu biti drugačiji od onog prethodnog."

Demokrati u Senatu su u manjini i ne mogu spriječiti potvrđivanje kandidata koje je Trump nominirao. Izvjesno je da će se u određenim slučajevima opirati. Moguća vrsta pritiska i uslovljavanja bili bi i zahtjevi da Trumpovi kandidati objelodane poreske prijave iz prethodnih godina, što još uvijek i novoizabrani predsjednik izbjegava.

SAD: „Trumpov izbor ne iznenađuje, ali može voditi u zamku“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG