Linkovi

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte


Neke kompanije koje crpe naftu na jugu Teksasa počele su slati radnike na čekanje. Na onim bušotinama na kojima su troškovi crpljenja nafte niži i dalje je vrlo živo.

Uporedo sa padom cijena sirove nafte na svjetskim tržištima u Sjedinjenim Državama opada i proizvodnja "crnog zlata." Jedan od regiona u kome je taj pad ponajveći je Teksas u kome su crpi više nafte nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi. Proizvodnja nafte u Teksasu snažno je povećana proteklih godina zahvaljujući velikim rezervama naftnog škriljevca duboko pod površinom južnih i centralnih dijelova Teksasa. Nakon godina prosperiteta, sadašnji pad cijena sirove nafte i naftnih derivata, brine Teksašane, ali još uvijek nema neki dublji negativan uticaj na tamošnju ekonomsku stabilnost.

Zahvaljući bogatim rezervama naftnog škriljevca na području poznatom po nazivu Eagle Ford, Kenedy, po broju stanovnika mali grad, cvjeta. Niču novi barovi, restorani i shopping-centri. U obližnjoj Panna Maria, naselju koje su osnovali poljski imigranti sredinom 19. stoljeća, Mark Mika je podigao novu, prostranu i lijepu kuću, zahvaljući novcu koje su platile kompanije da na zemlji koja je u njegovom vlasništvu crpe naftu.

"Sjajno za mene, sjajno za mnoge druge ljude. Mnogo je milionera u našem okrugu" - kaže Mark Mika.

Pad cijena sirove nafte ipak je usporio otvaranje novih bušotina. Helen Hernandez, službenica koja procesuira dozvole za bušenje u okrugu Karnes, kaže:

"Ti zahtjevi govore o tome koliko će biti otvoreno novih bušotina. Sada ih je upola manje nego ranije."

Nove okolnosti brinu Travisa Jackona, radnika na jednoj od bušitina:

"Za svakog drugog sadašnje cijene benzina su povoljne. I moj otac je sretan zbog toga. Ali za nas, radnike na bušotinama, to znači manje posla i manje novca."

Neke kompanije koje crpe naftu na jugu Teksasa počele su slati radnike na čekanje. Na onim bušotinama na kojima su troškovi crpljenja nafte niži i dalje je vrlo živo. Vozač kamiona Ronald Thomas jedan je od onih koji rade uobičajenim tempom:

"Zahvalan sam što sam još uvijek imamo mnogo posla. Za sada sam siguran."

Omar Garcia, predsjednik i izvršni direktor asocijacije naftnih kompanija koje crpe naftu na području Eagle Ford-a uvjeren je da se te kompanije neće povući:

"Neće se to desiti, neće se odustati od investicija vrijednih milijarde dolara. Crpljenje nafte biće nastavljeno. Biće i novih radnih mjesta na jugu Teksasa. Koliko i kojim tempom.... ovisiće od ovogodišnjih kretanja cijena sirove nafte."

Gospodin Garcia ističe da se naftne kompanije i njihovi radnici na području Eagle Forda ranije nisu susretali sa oscilacijama u cijenama nafte i da je sadašnje stanje jedno novo iskustvo:

"Ovo je prvi put da moramo razmišljati šta i kako u odnosu na cijene nafte. Dobro će nam doći iskustva iz drugih djelova zemlje, iz drugih dijelova Teksasa, koji su se suočavali sa tim problemom."

Na jugu Teksasa dvadesetak godina nije bilo ekonomskog rasta. Zahvaljući naftnom bumu samo prošle godine ostvaren je i ekonomski procvat vrijedan 87 milijardi dolara. Otvoreno je čak 150 hiljada radnih mjesta. U naftnim kompanijama očekuju stabiliziranje cijena nafte do ljeta, a vlasnici mnogih privatnih firmi, radnji i restorana nadaju se da će biti u pravu. I svi drugi žitelji na jugu Teksasa vjeruju da ekonomski razvoj područja na kojima žive neće biti zaustavljen.

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG