Linkovi

SAD: Lashkar-e-Taiba, opasnost koju se ne smije podcijeniti


Pripadnici Lashkar-e-Taiba-e na vatrenoj liniji
Pripadnici Lashkar-e-Taiba-e na vatrenoj liniji

Lashkar-e-Taiba je u Pakistanu zabranjenja 2002. godine. Aktivna je do dana današnjeg jer se uklopila u pakistansku humanitarnu organizaciju Jamat ud Dava. Najveća neposredna opasnost je, smatraju eksperti, napad pripadnika Lashkar-e-Taiba-e na Indiju takvih dimenzija da bi mogao izazvati rat između Pakistana i Indije.

Dugi niz godina pakistanska militantna organizacija Lashkar-e-Taiba smatrana je grupom čiji se pripadnici bore protiv indijskih vlasti i vladavine Kashmirom. Ali, nakon što je prošlog tjedna David Headley priznao da je povezan sa tom grupom i terorističkim napadima na hotel u Mumbai-u 2008. godine, više je američkih analitičara i članova Kongresa izrazilo zabrinutost da bi militanti i teroristi Lashkar-e-Taibe mogli biti veća opasnost po Sjedinjene Države od al-Qaide.

David Headley, musliman iz Chicaga, je prvi Amerikanac povezan sa grupom Lashkar-e-Taiba. Osim udjela u napadu izvedenom u Mumbai-u 2008. godine, priznao je da imao ušešća i planiranju napada na redakciju danskih novina koje su objavile karikature na račun poslanika Mohammeda. Headley-jev advokat Robert Seeder je tim povodom rekao:

Gospodin Headley je danas priznao krivicu. Svojim akcijama doprinio je zlu nanesenom mnogim osobama. Priznao je krivicu po svih 12 tačaka optužnice.

Pojedini članovi Kongresa i eksperti smatraju da su Sjedinjene Države isuviše fokusirane na al-Qaidu, a da isključuju Lashkar-e-Taiba-u. Kongresmen Gary Ackerman je, primjera radi, istakao:

Nakon napada u Mumbai-u istragom je utvrđeno da je na listi potencijalnih ciljeva Lashkar-e-Taiba-e bilo 320 lokacija širom svijeta, a od toga samo 20 u Indiji. Pripadnici te grupe napadaju američke snage u Afganistanu od prvog dana.

Mogućnosti koje ima Lashkar-e-Taiba premašuju al-Qaidine, procjenuje Marvin Weinbaum iz Instituta za Srednji Istok:

„Sposobnosti Lashkar-eTaiba-e da regrutira nove pripadnike i prikuplja novac su veće od al-Qaidinih. Ta grupa ima snažne socijalne korijene u Pakistanu i uživa zaštitu tamošnje obavještajne službe.

Lashkar-e-Taiba je u Pakistanu zabranjenja 2002. godine. Aktivna je do dana današnjeg jer se uklopila u pakistansku humanitarnu organizaciju Jamat ud Dava. Lisa Curtis iz fondacije Heritage smatra da Pakistan mora razbiti Lashkar-e-Taiba-u i dodaje:

Sjedinjene Države moraju pažljivo pratiti akcije pakistanskih vlasti na razbijanju te grupe. Samo zabrana njenog djelovanja ne znači umanjivanje njenih kapaciteta.

Indija napad u Mumbai-u pripisuje Lashkar-e-Taiba-i i tvrdi da ima dokaze da je i pakistanska obavještajna služba bila umiješana. Pakistanske vlasti su sudile nekim pripadnicima te grupe, a demantirale tvrdnje u umiješanost u napad u Mumbai-u.

Osnivač Lashkar-e-Taiba-e Hafiz Saeed bio je takođe hapšen, ali i sudski oslobođen usljed nedostatka dokaza. U New Delhi-u prošlog tjedna pomoćnik američkog državnog sekretara Robert Blake je indijske zvaničnike pokušao uvjeriti da Sjedinjene Države ne podcjenjuju opasnost koju predstavlja Lashkar-e-Taiba. Nakon razgovgora on je istakao:

Slučaj Headley, po našem mišljenju, ilustrira globalne ambicije Lashkar-e-Taiba-e. Stoga je potrebno da sve zemlje prijetnje kole dolaze od grupe uzmu vrlo ozbiljno.

Ashely Tellis iz zadužnibe Carnegie se nada da će predsjednik Obama privoljeti Pakistan na daleko čvršći odnos prema Lashkar-e-Taiba-i:

Obamina je zasluga što je, zarad očuvanja američko-pakistanskih strateških odnosa, jasno stavio do znanja Pakistanu da je razbijanje Lashkar-e-Taiba-e jedan od ključnih uvjeta.

Najveća neposredna opasnost je, smatraju eksperti, napad pripadnika Lashkar-e-Taiba-e na Indiju takvih dimenzija da bi mogao izazvati rat između Pakistana i Indije. U takvom slučaju bili bi vrlo ozbiljno ugroženi i američki napori da privoli Pakistan da se obračuna sa islamskim militantima na granici sa Afganistanom.

XS
SM
MD
LG