Linkovi

SAD: Završena serija prosvjeda “Čajanka pokreta”... šta dalje?


SAD: Završena serija prosvjeda “Čajanka pokreta”... šta dalje?
SAD: Završena serija prosvjeda “Čajanka pokreta”... šta dalje?

Prosvjednici i simpatizeri "Čajanka pokreta" okupili su se u Washingtonu na prostoru podjednako udaljenom i od Bijele kuće i od Kongresa, zdanja iz kojih izlazi većina zakona zbog kojih prosvjeduju. Washington je bio 47. grad u kojem su održani prosvjedi i analitičari se sada pitaju šta je slijedeći korak "Tea party movement-a."

Niz protesta ubijeđenih konzervativaca iza kojih stoji takozvani nazvan "Čajanka pokret" čiji ušesnici prosvjeduju protiv povećane uloge federalne vlade i visokih poreza završen je jučer okupljanjem u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, simbolično na dan (15. april) koji je krajnji rok za Amerikance da plate porez na neto-zaradu ostvarenu prošle godine. Organizatori "Čajanka pokreta" autobusima su 20 dana krstarili širom Sjedinjenih Država i okupljali one koji se ne slažu sa potezima sadašnje američke administracije.

Ken Hoagland, jedan od prosvjednika protesta "Tea party movement-a," kako na engleskom doslovno glasi naziv pokreta koji stoji iza protesta, ističe:

“Ono što znamo je da je naš poreski sistem loš, kompromitiran, Washingtonu u korist, a preko naših džepova.”

Pristalice "Čajanka pokreta" žele nekadašnju Ameriku kaže Scott Mallary, deklarirani republikanac:

“Sada je dosta toga pogrešnog. Mi želimo Ameriku kakva je bila kada smo mi odrastali.”

Prosvjedici su protiv novousvojenih zakona, kao što je, primjera radi, zakon o zdrasvstvenoj zaštiti.

Robert Branum, jedan od onih koji se ne slaže sa prosvjednicima, kaže:

“Činjenice pokazuju da "Čajanka pokret" ne ujedinjuje Amerikance.”

Pristalice pokreta žele da se njihova mišljenja i poruke čuju u mjesecima pred novembarske kongresne izbore.

Marilyn Henretty, iako ima 71 godinu, prosvjeduje:

“Moje zdravlje nije u najboljem stanju, ali neću da sjedim u kući. Hoću da budem aktivna.”

SAD: Završena serija prosvjeda “Čajanka pokreta”... šta dalje?
SAD: Završena serija prosvjeda “Čajanka pokreta”... šta dalje?

Prema rezltatima dva nedavna istraživanja, oko 15 odsto Amerikanaca su pristalice "Čajanka pokreta" i u ogromnoj većini su bijelci. O prosječnoj starosti i odnosu broja žena i muškaraca, ankete se ne slažu.

Peter Brown, iz Istraživačkog instituta univerziteta Quinipiac, kaže:

“Nije bitno ko su. Bitno je što zagovaraju, u šta vjeruju. Konzervativniji su, to su ljudi koje bi mogli nazvati poreskim konzervativcima ili konzervativcima-republikancima.”

Republikanci bi htjeli imati podršku pristalica i članova "Čajanka pokreta" ali ih brine mogućnost da bi pokret za predstojeće kongresne izbore mogao kandidirati vlastite kandidate.

Na to pitanje Amy Kremer, članica organizacionog vrha "Čajanka pokreta" odgovara:

“Ne, mi nismo stranka. Naša intencija nije da budemo politička stranka.”

Wes Benedict, izvršni direktor “Libertarians-a” ("Slobodnjaka"), političke stranke koja zagovara manju vladu, manje poreze i građanske slobode, smatra da Republikanci nemaju nikakvo pravo da za sebe vezuju "Čajanka pokret":

“Kada Republikanci imaju kontrolu u Kongresu i Bijeloj kući i oni takođe troše rasipnički. Njihove sadašnje kritike su hipokrizija.”

Prosvjednici i simpatizeri "Čajanka pokreta" okupili su na prostoru podjednako udaljenom i od Bijele kuće i od Kongresa, zdanja iz kojih izlazi većina zakona zbog kojih prosvjeduju. Washington je bio 47. grad u kojem su održani prosvjedi i analitičari se sada pitaju šta je slijedeći korak "Tea party movement-a."

XS
SM
MD
LG