Linkovi

SAD: Washington i zemlje saveznice neće biti nespremne


„SAD će učiniti sve što je potrebno da zaštitimo i nas, i Južnu Koreju, i Japan. Poptuno smo spremi.“

Tokom susreta sa južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom američki državni sekretar John Kerry posebno je naglasio da će Sjedinjene Američke Države zaštiti i sebe i zemlje-saveznice ukoliko sjevernokorejski režim pokuša ostvariti sadašnje "provokativne, opasne i bezobzirne prijetnje." Susret ministara vanjskih poslova dvije zemlje uslijedio je neposredno nakon saopštenja iz Pjongjanga da će Sjeverna Koreja ponovo pustiti u rad nuklearni reaktor.

Sjevernokorejske trupe pripremaju se za stanje rata sa Južnom Korejom. Ako Pjongjang ostvari prijetnje ratom, Washington i zemlje saveznice neće biti nespremne:

„Sjedinjene Države će učiniti sve što je potrebno da zaštitimo i nas, i Južnu Koreju, i Japan. Poptuno smo spremi. Mislim da to shvata i sjeverno-korejski režim“ - istakao je gospodin Kerry nakon razgovora obavljenih u State Departmentu.

A južno-korejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se je dodao:

„Sekretar Kerry i ja smo saglasni u ocjeni da bi Sjeverna Koreja trebala odustati od nuklernih ambicija i ratne retorike.“

Sjeverna Koreja će, kako je saopšteno iz Pjongjanga, ponovo pokrenuti nuklerni reaktor, zaustavljen kao dio dogovora postignutog 2007. godine sa Kinom, Japanom, Rusijom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Za sjeverno-korejskog lidera Kim Jong Una atomska energija je uslov opstanka države:

„Naša nuklearna snaga je pouzdana zaštita i garant našeg suvereniteta.“

Uz to i temelj ekonomskog rasta, dodaje Kim Jong Un:

„Osnova mira i ekonomskog prosperiteta za nas je nuklerna moć. Bez te moći naš narod ne može biti sretan.“

O ponovnom pokretanju nuklernog reaktora u Yongbyonu gospodin Kerry kaže :

„To je kršenje međunarodnih standarda i obaveza. To je provokativno i kompletno suprotno putu kojim smo išli više godina.“

I Kina je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zabrinuta ratnim prijetnjma sjeverno-korejskog režima.

„Pozivamo sve strane da se sudrže od oštrih rekacija i vrate što je moguće prije pregovorima i konsultacijama“ – saoštio je, pored ostalog, glasnogovornik Hong Lei.

Pitanje Sjeverne Koreje biće ključna tema predstojeće posjete Johna Kerryja regionu, najavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland:

„Gospodin Kerry će razgovarati o sjverenokorejskim provokacijama za zvaničnicima zemalja sjevernoistočne Azije. Posebno bitni biće razgovori u Pekingu.“

Ratne prijetnje Pjongjanga mogle bi rezultirati tješnjim američko-kineskim akcijama prema sjeverno-korejskom režimu, smatra profesorica univerziteta American Pek Koon Heng:

„Mislim da će Kina podržati Sjedinjene Države i vršiti snažniji pritisak na Sjevernu Koreju.“

Bez obzira na pritiske, vraćanje za pregovarčki sto predstavnika Sjeverne Koreje nije nimalo izvjesno. Njen lider ističe da nuklerno oružje vrijedi više od milijardi dolara inostrane pomoći.


SAD: Washington i zemlje saveznice neće biti nespremne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
XS
SM
MD
LG