Linkovi

SAD: Maloj privredi, sve u svemu, dobro ide


"Little Jewel Box", small business.
"Little Jewel Box", small business.

Za vlasnike malih firmi zdravstveno osiguranje zaposlenih je najveći trošak poslovanja i poslovni rizik.

Prema klasifikaciji američke administracije za malu privredu, privatne firme sa manje od 500 zaposlenih smatraju se malim poduzećima, malim poslovnim poduzetništvom. Takvih firmi je u Sjedinjenim Državama oko 23 miliona i čine 54 odsto ukupne proizvodno-prodajne i uslužne strukture američke ekonomije. Poslovnim ammbijentom u u kojem egzistiraju vlasnici malih firmi nisu podjednako zadovoljni.

Mark Zwerdling osnovao je marketing-firmu Generation Z prije tri godine. Zapošljava tri osobe, uspijeva održavati tekuću likvidnost, reagira brzo na svaku mogućnost marketinga... Za njega je ta brzina ključ uspjeha:

"Mislim da svi oni koji posluju sa malim firmama, očekuju da reagiramo brzo, da uz brzinu pružimo i kvalitet. Moram reći da ponekad mrzim tu brzinu. Ali sve u svemu, i ja i mnogi poslodavci poput mene su zadovoljni mogućnostima za poslovanje. Mislim da je američki poslovni ambijent podsticajan i ohrabrujući."

O uvjetima poslovanja vlasnica restorana Snowdonia u njujorškom kvartu Queens Carrie Spiller govori drugačije. Dvije godine nakon otvaranja restorana, ona jedva da ostvaruje skroman profit. Uz visoke cijene struje, vode i plina Carrie Spiller je nezadovoljna i državnim i gradskim porezima:

"U osnovi, mislim da su porezi moja najveća lekcija.... Porez na zaposlene, davanja za fondove za nezaposlene, porezi na kupovinu i prodaju... nisu veliki, ali su u ukupnom zbiru veliko opterećenje, posebno na početku poslovanja, kada se probijate, stičete goste i ugled..."

Za vlasnike malih firmi zdravstveno osiguranje zaposlenih je najveći trošak poslovanja i poslovni rizik. Firme sa manje od 50 zaposlenih nisu obavezne da uposlenicima ponude zdravstveno osiguranje, ali da bi privukle potrebne radnike ponuditi im tu beneficiju je neophodno.

David Rosini, vlasnik firme za tehničke usluge, ističe da je zdravstveno osiguranje zaposlenih, skoro najveći problem sa kojim se suočava i objašnjava:

"Firma pokriva većinu zdravstvenih troškova zaposlenih već desetak godina. I svake godine cijena zdravstvenog osiguranja se povećava za 20 do 25 odsto. I svake godine pokušavamo naći osiguravajuću kompaniju koja će nam pružiti najbolje uvjete i najbolje pokrivanje troškova za najrazumniju cijenu. Ta vrsta poslovnog troška je nešto što ne možemo kontrolirati."

U nedavno objavljenoj analizi koju su uradili analitičari Bank Of America konstatuje se da američka mala privreda u cjelini posluje dobro. Istovremeno, Sue Lonegran, izvršna direktorica za malu privredu u toj banci upozorava:

"Mali poduzetnici i male firme se još uvijek ustežu da ulažu i šire obim poslovanja, da zapošljavaju nove radnike.... Osjetna je nervoza i zabrinutost od nepredvidivih ekonomskih posrtanja, većih kamata, rasta inflacije...."

Istraživanja koja je provela Bank of America ukazuju da je duh poslovnog poduzetništva u Sjedinjenim Država snažan i da su među malim poduzetnima najbrojniji Amerikanci rođeni osamdesetih i devedesetih godina. U zaključcima istraživanja konstatuje se da i mnogi drugi planiraju i nadaju se da će pokrenuti vlastitu firmu, iako svjesni da im, pogotovu prvih godina, neće biti lako.

SAD: Maloj privredi, sve u svemu, dobro ide
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

XS
SM
MD
LG