Linkovi

SAD: Discovery ponovo u svemiru


Discovery neposdredno pred lansiranje
Discovery neposdredno pred lansiranje

Svemirski brod Discovery lansiran je jutros u 6 sati i 21 minut po istočno-američkomvremenu iz svemirkog cetra Kennedy na Floridi. Posadu ovog puta čine 6 Amerikanaca i jedan japanski astronaut. Ako let bude tekao bez problema Discovery bi trebalo da do Međunarodne svemirske stanice stigne u srijedu. Na brodu se nalaze potrebni rezervni dijeliovi, a članovi posade obaviće i određene naučne eksperimente. Tokom tri planirana izlaska u radne svemirkse šetnje članovi posade zamijeniće, pored ostalog, jedan rezervoar sa amonijakom i postojeći žiroskop novim.

Jučer je uz svemirski stanicu pristao i ruski svemirski brod Soyuz kojim je doletjelo troje novih članova posade svemirske stanice, dva ruska komsmonauta i jedan američki astronaut, koji će se pridržiti rusko-američko-japanskoj posadi koja se odranije nalazi na stanici. Po prvi put u svemirskoj stanici će se naći istovremeno četiri žene, tri kao šlanice sadašnje posade Discovery-a i jedna kao članica posade Međunarodne svemirske stanice.

Da podsjetimo, do kraja planiranih misija NASA-inih letova do svemirske stanice ostala su još tri leta svemirskim brodovima. NASA će letove obustaviti, kako je ranije najavljeno, krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG