Linkovi

SAD: Život moćniji od terorističkog sijanja smrti.


Dan kao nijedan drugi se, nažalost, desio. Proteklih 15 godina odgovor su, jasan i snažan, svim teroristima da život nikad i ničim ne može biti zaustavljen.

Petnaest je godina nakon najtežih, najtragičnijih terorističkih napada na tlu Sjedinjenih Američkih Država. U jednom danu, 11. septembra 2001. godine poginulo je, ubijeno je preko 3 hiljade nikome i ništa dužnih i krivih osoba. Po mnogim ocjenama, nakon tih napada ništa nije kao prije njih, zbivanja i u Sjedinjenim Država i u svijetu, krenula su drugačijim tokovima. Za sve one pogođene tim napadima, proteklih 15 godina su godine sjećanja i uvjerenja da je život moćniji od smrti.

Kompleks novog Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, viši i impozantniji, po sadržajima raznovrsniji i bogatiji, izgrađen na nultoj tački, mjestu na kojem su se do 11. septembra 2001. godine uzdizala dva oblakodera tadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, simbol je snage i životne vitalnosti Njujorčana i grada u kojem žive.

Memorijalni kompleks, uz dobro poznatu petouganu zgradu američkog Ministarstva odbrane takođe je simbol života jačeg od smrti 184 osobe poginule u terorističkom obrušavanju otetog aviona na Pentagon.

U New Yorku, nulta tačka, ground zero kako kažu Amerikanci, muzej povećen 11. septembru, prostor oko novog Svjetskog trgovinskog centra, ili obližnji, prelijepo uređeni park, nikada nisu bez posjetilaca.

Chrester Johanssom je turista iz Švedske, Narayan Ramakrishnan u New York je stigao i Australije. Obojica su impresionirani novim, novoizgrađenim... Kao i sami Njujorčani.

Betsy Randolph je jedna o njih:

"Okružena sam svom ovom ljepotom, bogatsvom za oči i dušu. U korijenima svega ovoga je strahota koja nas je zadesila. Pogledajte koliko smo to, kako smo taj užas prevažišli."

Uz njneo uvjerenje i uvjerenje da je New York bezbjedan grad takođe je snažno prisutno.

Ariel Corral, Njujorčanin, kaže:

"Uživamo, živimo u okolnostima visoke sigurnosti. Nije toliko vidljivo ko i kako, ali neko i nešto, meni nevidljivo štiti i brine o New Yorku i nama."

Na spomen-postoru u Pentagonu 184 stilizirane klupe, usmjerene prema putanji aviona koji su teroristi obrušili na zgradu Ministarstva odbrane. Na klupama imena ubijenih, sa godinom rođenja.

Dana Falkenberg imala je samo tri godine kada je poginula, sa svim članovima porodice, putnicima u otetom avionu. Trenutak udara aviona u zgradu Pentagona 9:37 prije podne.

Jedna od žrtvava bio je Dave, David Laychak. Njegov stariji brat James Laychak, predsjednik je Memorijalnog fonda Pentagon 11. septembar i jedan inicijatora za gradnju memorijala ubijenim u napadu na Pentagon. On ističe:

"Činim sve što mogu da sačuvam sjećanja, i na mog brata i na sve koji su umrli na ovom mjestu, da ih nikad ne zaboravimo i da podsjećamo sve druge na ono što se desilo ovdje. Projektanti parka željeli su, i uspjeli su, kreirati i ostvariti prostor potpuno drugačiji od drugih jer je 11. septembar bio dan kao nijedan drugi."

Dan kao nijedan drugi se, nažalost, desio. Na pitanje da li je mogao biti izbjegnut, preduprijeđen, nikada neće biti pouzdanog odgovora.

Proteklih 15 godina odgovor su, jasan i snažan, svim teroristima da život nikad i ničim ne može biti zaustavljen, da je moćniji od terorističkog sijanja smrti.

SAD: Petnaest godina poslije 11. septembra
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG