Linkovi

SAD – Saudijska Arabija: Sirijski režim nelegitiman


Nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Feisal istakao da Bashar al-Assad vrši genocid nad svojim narodom.

Američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih polsova Saudijske Arabije Saud al-Faisal tokom međusobnog susreta u Džedi razgovarali su i o koordiniranju napora i načina naoružavanja sirijskih opozicionih i pobunjeničkih snaga koje se bore protiv vojne sile i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ofanziva režimskih snaga na području Aleppa traje i dalje nesmanjenom žestinom. Za uspješan otpor pobunjenicima je nužno potrebno moćnije oružje, obećano kao pomoć sa više strana.

Nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Feisal istakao je da Bashar al-Assad vrši genocid nad svojim narodom i dodao:

„Saudijska kraljevina traži jasnu i snažnu međunarodnu rezoluciju kojom će biti zaustavljena svaka vrsta pomoći sirijskom režimu, a taj režim biti proglašen nelegitimnim.“

Po ocjeni saudijskog ministra Assadov režim preživljava zahvaljući ruskoj pomoći u oružju i borbenoj pomoći Irana i Hezbollaha:

„Nema nikakvih osnova da Rusija otvoreno naoružava sirijski režim i da ga podržavaju strane snage.“

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi, međutim, da bi naoružavanje sirijskih pobunjenika moglo imati krupnih posljedica po međunarodnu sigurnost:

„Teško je shvatiti zašto bi neko želio oružjem snabdjeti nelegalne pobunjeničke grupe, čiji sastav i ciljeve ne zmano. Ako Sjedinjene Države smatraju da su pripadnici jedne od ključnih sirijskih opozicionih grupa teroristi povezani sa al-Qaidom, kako njima dati oružje? Gdje bi to oružje završilo?“

Ministar vanjskih poslova Sirije Valid al-Moulalem ističe da bi se naoružavanje pobunjenika vrlo negativno odrazilo na pripremu mirovnih pregovora sirijskih sukobljenih strana i pogoršalo patnje Sirijaca:

„Naoružavanje pobunjenika biće jedna od prepreka mirovnoj konferenciji u Ženevi. Naoružavanjem opozicije biće mnogo više mrtvih.“

U intervjuu za Glas Amerike gospodin Kerry je istakao:

„Bile, ili ne, Sjedinjene Države uključene, naći će se neko ko će podržavati i finansirati ekstremiste da nastave borbu. I ako ta borba bude prepuštena ekstremistima, otvaramo vrata mnogo većem riziku po Jordan, Izrael, Liban i po cijeli taj region. Posebno ako se ektremisti domognu hemijskog oružja.“

Nakon susreta sa američkim i ruskim zvaničnicima u Ženevi, međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je da će razgovori o pomirenju unutar Sirije vjerojatno biti ponovo odgođeni.
XS
SM
MD
LG