Linkovi

SAD – Rusija: Poptisan sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja


Predsjednici SAD i Rusije Barack Obama i Dmitrij Medvjedev
Predsjednici SAD i Rusije Barack Obama i Dmitrij Medvjedev

“Sporazum će osigurati osnovu za dalje smanjenje nuklearnog naoružanja i, idući naprijed, mi se nadamo da ćemo sa Rusijom razgovarati i o obostranom reduciranju strateškog i taktičkog naoružanja, uključujući i oružje koje nije razmješteno” – istakao predsjednik SAD Barack Obama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev poptisali su danas u Pragu sporazum kojim se dvije zemlje obavezuju da smanje zalihe nuklernog naoružanja 25 do 30 procenata u narednih deset godina. Ceremonija potpisivanja sprazuma održana je u predsjedničkom zamku u glavnom gradu Češke. Od trenutka kada su preuzeli predsjedničke funkcije, to je njihov prvi veliki sporazum o smanjenju nuklernog naoružanja, a takođe i prvi veliki sporazum te vrste u dvadesetak proteklih goduina.

Gospodin Obama istakao da je da je taj sporazum veliki korak naprijed za sigurnost u svijetu:

“Današnji dan je prekretnica u pogledu nuklerne sigurnosti, neširenja nuklearnog naoružanja i budućnosti američko-ruskih odnosa.”

Govoreći na ruskom, uz simultani prevod, gospodin Medvjedev je rekao da su godinu dana dugi pregovori bili zahtjevni, a naporan rad obje strane rezultirao je uspjehom:

“Taj naporano rad omogućio nam je da nešto što je prije dva, tri mjeseca ličilo na nemoguću misiju dovedemo do kraja. U kratkom vremenu pripremili smo vrlo kompleksan sporazum i danas ga potpisali.”

Sporazumom se, primjera radi, dvije strane obavezuju da smanje broj bojevih nuklernih glava za oko trećinu u narednih sedam godina. Za više od polovine biće reduciran i broj raketa, podmornica i aviona opremljenih da nose i lansiraju nuklearne bombe. Sprazumom se otvara put za pregovore dvije zemlje o daljem, budućem smanjenju nuklernog naoružanja kratkog dometa, rekao je gospodin Obama i dodao:

“Sporazum će osigurati osnovu za dalje smanjenje nuklearnog naoružanja i, idući naprijed, mi se nadamo da ćemo sa Rusijom razgovarati i o obostranom reduciranju strateškog i taktičkog naoružanja, uključujući i oružje koje nije razmješteno.”

Danas potpisani sporazum zamjenjuje sporazum START koji su 1991. godine potpisali tadašnji predsjednici Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza George Bush i Mihail Gorbačov.

Tokom jednoiposatnog susreta prije ceremonije poptisivanja sporazuma, predsjednik Obama je od gospodina Medvjedeva zatražio da podrži nove sankcije Ujedinjenih nacija prema Iranu zbog nastavljanja iranskog režima na programu obogaćivanja urana. Predsjednik Rusije je istakao da sankcije kao poluga pritiska nisu u pitanju, već vrsta sankcija:

“Pametnim sankcijama trebalo bi da motiviramo na željeno ponašanje. Ja sam uvjeren da će naši timovi koji će biti uključeni u konsultacije nastaviti razmatrati pitanje sankcija.”

Danas potpisani sporazum mora biti odobren u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, i u Senatu američkog Kongresa. Procjenjuje se da je saglasnost Dume gotovo sigurna, dok mnogi eksperti kažu da saglasnost Senata nije toliko izvjesna, ali da su izgledi za odobravanje dobri.

XS
SM
MD
LG