Linkovi

SAD-RUSIJA-SIRIJA: Bez promjena u američkoj strategiji


Ruska vojna intervencija neće bitno promijeniti stanje u Siriji, jednostavno zato što ni Moskva nije spremna na slanje vojnih jedinica na sirijsko tlo.

Bijela kuća neće, za sada, revidirati ili ponovo procjenjivati strategiju djelovanja Sjedinjenih Država prema Siriji u konktesku vojnog angažiranja Rusije u toj zemlji koje, inače, ocjenjuje diskriminatorskim, i po političkim i po vojnim ciljevima Moskve i ruskog predsjednika. Unatoč takvom stavu, postavlja se pitanje koje su i kakve su američke opcije u svjetlu ruske vojne intervencije na sirijskom ratištu?

Samo nekoliko sati nakon što su ruski avoni prije dva dana počeli da bomdardiraju ciljeve u blizini Homsa, uslijedile su brze i oštre kritike politike i strategije predsjednika Obame u Siriji. Najoštriji je bio senator John McCain, Republikanac:

"Ova administracija zbunjuje naše prijatelje, ohrabruje naše neprijatelje. Pogrešna, nerazborita suzdržanost gurnula nas u neaktivnost. Na krhotine bliskoistočne politike naše administracije sada je stupio Vladimir Putin."

Mada je tek treći dan ruskih zračni udara, nema naznaka da bi ti napadi mogli biti zaustavljeni, unatoč ocjenama američkih zvaničnika da su njihovi ciljevi borbene grupe umjerene sirijske opozicije koje podržavaju Sjedinjene Države, a ne pozicije militanata takozvane Islamske države.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je, na više puta ponovljeno pitanje da li će ruska vojna intervencija u Siriji, podstaknuti promjene američke strategije, odgovorio:

"Predsjednik Obama odlučno radi na tome da osigura ostvarivanje ključnih ciljeva na već definirani način - ne obavezujući Sjedinjene Države ni na koji način na slanje američkih vojnika u još jedan rat na tlu Bliskog i Srednjeg Istoka."

Josh Earnest je takođe istakao da Bijela kuća čvrsto stoji na stanovištu da slanje vojnih snaga u borbe na tlu nije ničim opravdano, niti je u interesu Sjedinjenih Država. Osim toga, naglasio je i da bi Moskva mogla platiti visoku cijenu njenim uključivanjem u sukobe u Siriji, i samim tim podsticanjem još većeg ekstremizma i u regionu i u Rusiji:

"Te krupne posljedice su po Rusiju mnogo opasnije nego bilo koja diplomatska ili ekonomska konzekvenca koju bi međunarodna zajednica mogla nametnuti Rusiji."

Analitičarka Atlatnskog vijeća Jessica Ashooh smatra da ruska vojna intervencija neće bitno promijeniti intenzitet i rezultate sukoba u Siriji, jednostavno zato što ni Moskva nije spremna na slanje vojnih jedinica na sirijsko tlo:

"Najbolje i najviše što mogu učiniti udarima iz zrka je štititi i održavati u životu režim Basha al-Assada. Duže ili kraće biće u stanju to činiti. Ali, zaglaviće se u Siriji. Neće biti kraja, neće biti izlaza. I vrlo brzo će se i Rusija početi suočavati sa istim pitanjima sa kojima se suočavaju i Sjedinjene Države."

Za susjedne i teritorijalno Siriji bliske zemlje ključno pitanje je šta sada, nakon ruskog vojnog uključivanja. Upitan ko bi trebalo da vodi i obavlja vojne operacije kojima bi bio poražen ISIL i režim Bashara al-Assada, a on zbačen sa vlasti, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubier je odgovorio.... „vidjećemo....“

SAD-RUSIJA-SIRIJA: Bez promjena u američkoj strategiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG