Linkovi

SAD – Rusija: Senat ratificirao sporazum START


Predsjednici Obama i Medvjedev neposredno nakon potpisivanja sporazuma START
Predsjednici Obama i Medvjedev neposredno nakon potpisivanja sporazuma START

Sporazum kojeg je gospodin Obama potpisao sa ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvjedevim još u aprilu, na period od sedam godina limitira obje zemlje na po 1550 strategijskih nuklearnih glava raspoređenih na maksimalno 700 strategijskih bombardera, interkontinentalnih balističkih raketa i raketnih lansera na podmornicama.

Senat američkog Kongresa je jučer je poslije podne ratificirao novi sprazum sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja što predstavlja ključnu pobjedu predsjednika Baracka Obame u oblasti vanjske politike. Novi START predsjednik Obama je nazvao najznačajnijim sporazumom o kontroli naoružanja u posljednje blizu dvije decenije.

Novi sporazum kojeg je Obama potpisao sa ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvjedevim još u aprilu, na period od sedam godina limitira obje zemlje na po 1550 strategijskih nuklearnih glava raspoređenih na maksimalno 700 strategijskih bombardera, interkontinentalnih balističkih raketa i raketnih lansera na podmornicama.

Ovo je najznačajnji sporazum o kontroli naoružanja u blizu dvije decenije. On će nas učiniti sigurnijim i smanjiće nukelarni arsenal zajedno sa Rusijom. Sa ovim sporazumom, naši inspektori će se moći vratiti na rusko tlo, u ruske nuklearne baze, tako da ćemo biti u prilici, osim da vjerujemo, i provjeravamo. Mi ćemo nastaviti unapređivati naše odnose sa Rusijom koji su ključni u ostvarivanju napretka i rješavanju izazova, od sprovođenja oštrih sankcija protiv Irana do sprječavanja da nuklearno oružje dospije u ruke terorista. Ovaj će sporazum ojačati našu vodeću ulogu u naporima da se zaustavi širenje nuklarnog naoružanja i traženju mira u svijetu bez nuklearnog oružja - rekao je predsjednik Obama.

Daryl Kimball, direktor Udruženja za kontrolu naoružanja, nevladine organizacije u Washingtonu, kaže da je novi sporazum bolji od predhodnog START-a, potpisanog 1991, koji je istekao prije godinu dana.

„Novi START omogućava inspekciju na licu mjesta koja prije nikada nije bila dozvoljena. Sporazum po prvi put dozvoljava američkim i ruskim inspektorima da vide koliko bojevih glava ima na rekatama dugog dometa, na zemlji i na podmornicama. Prema tome sporazumom precizirani broj bojevih glava na obje strane je efektivno provjerljiv.“

Dok su se, prije glasanja za sporazum neki Republikanci protivili, ključna podrška je došla od ministra odbrane Roberta Gatesa. On je izdao saopćenje u kojem kaže da će START "pribaviti neophodnu fleksibilnost" za struktuiranje strategijskih nuklearnih snaga na rješavanju ključnih pitanja sigurnosti.

Senator John Kerry, Demokrata, je pročitao i pismo podrške admirala Mike Mullena, načelnika generalštaba američkih oružanih snaga:

"I u tom pismu se nedvosmisleno kaže da Sporazum ima punu podršku najviših zvaničnika u uniformama i da i oni podržavaju ratifikaciju."

Da bi stupio na snagu sporazum START treba biti ratificiran i u oba doma ruskog parlamenta, što bi se prema procjenama eksperata za kontrolu naoružanja moglo uskoro desiti.

XS
SM
MD
LG