Linkovi

SAD – Rusija: Na redu je unapređenje ekonomske saradnje


Obama i Putin prilikom potpisivanja sporazuma START
Obama i Putin prilikom potpisivanja sporazuma START

Logičan slijedeći korak Sjedinjenih Država i Rusije, od ulaska Baracka Obame u Bijelu kuću politički mnogo bližih jedna drugoj, je jačanje ekonomskih veza, bez sumnje korisnih za obje zemlje. Novi američko-ruski susret na najvišem nivou, tokom kojeg će ekonomska pitanja biti na vrhu, je dobra prilika.


Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev stigao je u Kaliforniju u okviru višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Danas je razgovarao sa istaknutim biznismenima u nadaleko poznatoj Silikonskoj dolini, poslovnom središtu i sjedištu mnogih visoko-tehnoloških kompanija. Uz susreta sa čelnicima kopanija Apple, Sisco Systems, Google i Twitter, gospodin Medvedev govorio i na prestižnom univerzitetu Stanford. Tokom sutrašnjeg dana ruski predsjednik će se sastati sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom. Oni će u Bijeloj kući, kako je prije negi dan saopšteno, razgovarati o načinima povećanja saradnje dvije zemlje u trgovinskoj razmjeni, investicijama i inovacijama. Oba predsjednika će ovosedmični dinamičan plan aktivnosti okončati u Torontu, učešćima na samitima država G-8 i G-20 u petak, subotu i nedjelju.


Kako analitičari procjenju sadašnji boravak ruskog predsjednika u Sjedinjenim Državama?

Stephen Sestanovich
Stephen Sestanovich

Od raspada Sovjetskog Saveza Rusija pokušava naći mjesto i učvrstiti pozicije na svjetskoj sceni. Ekonomska snaga je jedan od elemenata takvih nastojanja, a aktualni ruski predsjednik pobornik je raznovrsnijeg ekonomskog razvoja zemlje, ističe Stephen Sestanovich, analitičar u vašingtonskom Vijeću za odnose sa inostranstvom:

„Jedna od glavnih preokupacija gospodina Medvedeva je tehnološko inoviranje. On smatra da je ruskoj privredi potrebna sveobuhvatnija modernizacija. Ono što se događalo tokom dvadeset godina od kolapsa Sovjetskog Saveza nije dovoljno, smatra Medvedev.“

Steven Pifer
Steven Pifer

U tom kontekstu, izleda sasvim logično da Medvedev boravak u Sjedinjenim Državama počinje u Silikonskoj dolini, srcu američke visoke tehnologije smatra Steven Pifer , analitičar instituta Brookings.

„Tamo je da bi, u samom središtu, vidio kako se u Silikonskoj dolini radi. Susrete sa određenim ljudima iskoristiće da, makar djelimično, stekne pravu sliku i ostvari određene neposredne kontakte. Jer Rusi, prilično otvoreno govore da bi voleli da u zemlju privuku američke investitore iz oblasti visoke tehnologije.“


A gospodin Medvedev ne krije da želi rusku verziju „silikonske doline“ nadomak Moskve.

„On želi da dovede stručnjake svjetske klase, koji bi svojim ugledom privukli strani kapital, i stvori centar koji će biti model novih istraživanja i tehnika upravljanja i koji bi imao odjek u celoj ruskoj ekonomiji“ - kaže gospodin Sestanovich.

Keith Crane
Keith Crane

Keith Crane, ekonomista korporacije Rand misli, međutim, da je pristup ruskog predsjednika nedjelotvoran jer…:

„Sve, na neki način državno usmjerene ili državom podsticane inicijative o uspostavljanju i razvoju određenog sektora, ili nisu bile uspješne ili nisu dale značajan rezultat.“

Gospodin Crane dodaje da je ruska vlada korumpirana i birokratizirana i ističe da je Rusiji, da bi mogla ekonomski da se modernizuje, potrebna bolju poslovna klima:

„Veliki napredak bi bilo moguće postići, ako bi zvaničnici bili pozivani na odgovornost ili otpuštani, i oni i svi drugi koji krše zakone, ili su učesnici u korupciji.“

Predsjednik Medvedev pokušava da transformira Rusiju, smatra gospodin Sestanovich i kao neke od primjera navodi:

„Otpustio je veliki broj policajaca, smatrajući da da su posebno policijske snage simbol korupcije u Rusiji. Zatražio da se broj državnih službenika u Rusiji smanji za 20 odsto jer je ubijeđen da tamo gde ima previše birokrata ima i previše birokratije.“

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su se znatno popravili od kako je predsjednik Barack Obama ušao u Bijelu kuću. Najznačajniji momenat je svakako poptisivanje sporazuma START o daljem smanjenju naoružanja u aprilu ove godine.

„U vrijeme kada je prethodnom predsjedniku, bio je to George Bush isticao mandat, odnosi Vašingtona i Moskve bili su loši. Mnogo podozrenja, mnogo loše atmosfere, mnogo obostranog optuživanja da se interesi druge strane ne shvataju ozbiljno“ - gospodin kaže Sestanovich.

U međuvremenu, politički mnogo bliže jedna drugoj, Sjedinjene Države i Rusija su u Vijeću sigurnosti zajedno glasale za pooštravanje sankcija prema Iranu, a novi sporazum o kontroli naoružanja je u procesu ratifikacije u nadležnim zakonodavnim tijelima.

Stoga je logičan slijedeći korak jačanje ekonomskih veza, bez sumnje korisnih za obje zemlje. I sutrašnji američko-ruski susret na najvišem nivou, tokom kojeg će ekonomska pitanja biti na vrhu, je dobra prilika.

XS
SM
MD
LG