Linkovi

SAD-Rumunija-NATO: Odbrambeni štit u donedavno napuštenoj bazi


Ambasador SAD Hans Klemm, ministar vanjskih poslova Rumunije Lazar Comanescu i viceadmiral James Syring na ceremoniji kompletiranja protivraketne odbrambene baze Deveselu
Ambasador SAD Hans Klemm, ministar vanjskih poslova Rumunije Lazar Comanescu i viceadmiral James Syring na ceremoniji kompletiranja protivraketne odbrambene baze Deveselu

Sjedinjene Države i Rumunija zajednički su odabrali zračnu bazu Deveselu, kao jednu od lokacija protivraketnog odbrambenog sistema Aegis Ashore.

Danas je u rumunskoj vojnoj bazi Deveselu kompletiran protivraketni odbrambeni štit kojim će biti štićene evropske zemlje, ne samo članice NATO-a, od eventualnih raketnih napada iz drugih, ne-evropskih zemalja. Kopletiranje odbrambenog štita koji uključuje radare, rakete presretače i sistem komunikacije završeno je u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Rumunija obilježavaju 135. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sjedinjene Države i Rumunija zajednički su odabrali zračnu bazu Deveselu koju su rumunske oružane snage zatvorile 2003. godine, kao jednu od lokacija sistema Aegis Ashore. Taj sistem je američki udio u protivraketnoj odbrambenoj strukture NATO saveza.

Na ceremoniji kojom je obilježeno kompletiranje odbrambenog štita u bazi Deveselu ministar vanjskih poslova Rumunije Lazar Comanescu je istakao:

"Antiraketni sistem u ovoj bazi sada ima sve komponentne potrebne za efikasno presretanje i uništavanje neprijateljskih raketnih projektila i biće integriran u potpunosti u sistem odbrane NATO-saveza prije narednog samita našeg saveza iduće godine u Poljskoj."

Efikasnost radarskog sistema dokazana je testiranjima koje su američke oružane snage počele obavljati prije od 30 godina za potrebe vojne mornarice. Stalnim usavršavanjem....

"... Aegis Ashore sistem je potpuno adaptiran i za upotrebu na obali. Radar, kompjuterski sistem procesuiranja podataka, lansirne rampe, komandni i kontrolni komunikacioni procesori.... ključne su komponente koje omogućavaju pravovremeno lansiranje raketa presterača tipa Block 1A i Block 1B, a od početka 2018 godine i raketa tipa Block 2A" - rekao je James Syring, viceadmiral, direktor Agencije za protivraketnu odbranu, jedne od agencija u sastavu američkog Ministarstva odbrane.

Ambasador Sjedinjenih Država u Rumuniji Hans Klemm u obraćanju prisutnima u bazi Deveselu posebno je naglasio:

"Prvo, osnovno i najvažnije... sistem u Deveselu je sistem usmjeren protiv prijetnji izvan Evrope. Deveselu nije, ponavljam, nije usmjeren prema Rusiji, nema kapcitete koji bi mogli biti bilo kakva prijetnja Rusiji. Predočili smo to Moskvi u brojnim prilikama."

Unatoč tim brojnim uvjeravanjima, istaknutim i danas, Moskva smatra američki protivraketni sistem uspostavljan na više lokaliteta u više evropskih zemalja, kao komponenti protivraketne odbrambene arhitekture NATO saveza, jednom od ključnih prijetnji sigurnosti Rusije.

SAD-Rumunija-NATO: Odbrambeni štit u donedavno napuštenoj bazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG