Linkovi

SAD: Thanksgiving day, praznik zahvalnosti i dobrodošlice


Amerikanci danas proslavljaju Dan zahvalnosti na tradicionalan način, u društvu obitelji i prijatelja, uz trpezu, parade i utakmice američkog fudbala, a za mnoge ovaj dan znači i početak praznične kupovne sezone. Thanskgiving Day se slavi i kao znak poštovanja i zahvalnosti prema nesebičnoj pomoći američkih Indijanaca prvim doseljenicima iz Evrope koji teško da bi preživjeli prvu zimu u novom, nepoznatom svijetu. Bilo je to prije skoro 400 godina. I od tih prvih useljeničkih dana do danas Sjedinjene Države su zemlja useljenika, a za mnoge od njih Dan zahvalnosti je jedan od trenutaka kada doživljavaju novu životnu sredinu na vrlo lijep i posebno upečatljiv način.

U Arlingtonu, nedaleko od Washingtona, porodice i prijatelji nedavno pristiglih useljenika okupili su na slavlju povodom Dana zahvalnosti.

"Zaista sam sretna što imam priliku da radim sa izbjeglicama, useljenicima" - kaže Kidist Tesfaye, Etiopljanka porijeklom, volonterka jedne neprofitne organizacije koja izbjeglicama primljenim u Sjedinjene Države pomaže naći posao, škole, mjesto gdje će živjeti.

Večerašnje okupljanje za one pristigle prije mjesec, dva je prvi Dan zahvalnosti, podsjeća Kidist Tesfaye i dodaje:

"Cilj ovog i sličnih druženja je na poseban način poželjeti dobrodošlicu novopristiglim, pokazati im da je Amerika za sve nas, pokazati da smo svi mi dobrodošli."

Okupljanje i druženje je za mnoge tradicija kojoj se raduju.

"Mislim da je ovo moj peti, ili šesti Dan zahvalnosti" - kaže Sadiqali Haidari, Pakistanac porijeklom. Uz njega je 19-godišnja kćerka.

Na drugoj strani Chandra, useljenica iz Sri Lanke:

"Zaista lijepo, tako mnogo nas, iz različitih zemalja, zajedno smo, sretni smo."

U vrlo živom razgovoru, smijehu, uz ukusna jela nema mjesta politici, ističe Sarah Zullo, takođe volonterka koja pruža pomoć novouseljenim:

„Kada ljudi dijele hranu i radost, to je nešto predivno.... Svi mi vrlo brzo shvatimo da imamo mnogo više zajedničkog nego onog što nas dijeli.“

Prihvatanje i poštovanje različitosti je osnova na kojoj počiva preko 30 godina dugi program pomoći useljenicima koji vodi doktor Teshaye Teffera, Etiopljanin porijeklom. On o tome kaže:

"Naša je uloga pomoći proces useljavanja i integriranja izbjeglica i usljenika.... A jedan od najljepših pojedinačnih načina uvođenja u nove zajednice je okupiti ih povodom Dana zahvalnosti."

Zajedno večeras, zajedno sutra, sve do narednog Dana zahvalnosti, kada će mnogim novim izbjeglicama i useljenicima pomoći oni koji su već godinama ovdje, u Sjedinjenim Državama.

SAD: Thanksgiving day, praznik zahvalnosti i dobrodošlice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG