Linkovi

SAD: Na redu je „super utorak“


Donald Trump, ubjedljivo vodeći među predsjedničkim kandidatima, Republikancima
Donald Trump, ubjedljivo vodeći među predsjedničkim kandidatima, Republikancima

Predsjednički kandidati pažnju posvećuju narednom utorku, takozvanom super utorku kada će biti održani preliminarni izboru u 12 saveznih država.

Predsjedničke kandidate, Demokrate, Hillary Clinton i Bernie Sandersa prije „super utorka“ očekuju stranački preliminarni izbori u subotu u Južnoj Karolini. Biće to njihov prvi test u saveznim državama američkog juga. Gotovo istovremeno, sa malom razlikom u danima, kandidati obje stranke, punu pažnju posvećuju narednom utorku, takozvanom super utorku. Tog dana, prvog u mjesecu martu, biće održani preliminarni izboru u 12 saveznih država.

Što se može očekivati?

Kampanja koju ovih dana u Južnoj Karolini vodi Hillary Clinton usmjerena je na Amerikance afričkog porijekla. To je, praktično prvi test predizborne urke Demokrata u čijem je fokusu veliki procenat tog biračkog tijela. Simpatizerima i biračima poručuje:

"Ja takođe vjerujem da će, ukoliko budemo zajedno povećavali investicije u zajednice koje su zapostvaljene i ukoliko osiguramo jednakost i dostojanstvo svakom Amerikancu, to biti biti dobro za sve nas."

Njen stranački rival Bernie Sanders u Južnoj Karolini takođe nastoji privući glasače, crnce. U tome ima i podršku popularne filmske zvijede Dany Glovera. Sanders je ipak više usredsređen na „super utorak“ i glasanja u saveznim državama Missouri i Oklahoma. O kampanji koju posljednjih dana vodi kaže:

"Usmjeravamo se na politički establišment, usmjeravamo se na medije i zamajac naše kampanje jača iz dana u dan."

Narednog utorka, velikog utorka, u pitanju su glasovi stotina članova i jedne i druge stranke. Donald Trump, vodeći među Republikancima, po posljednjim anketama ima prednost u više saveznih država u kojima će u utorak biti održano glasanje. Uvjeren je potvrditi posljednju pobjedu, pobjedu na glasanju u Nevadi. Oduševljen je podrškom koju ima:

"Dobijam glasove evangelista, mladih , starih, visoko obrazovanih, dobijam glasove slabo obrazovanih. Volim te manje obrazovane."

Senator sa Floride Marco Rubio nada se da će se potvrditi kao Trumpov ključni stranački rival. Za Trumpa kaže:

"Imamo vrlo čvrsto jezgro republikanskog biračkog tijela koje je želi da Donald Trump bude nominiran kao stranački kandidat. Za sada stvari teku dobro po Donalda, ali to neće biti nastavljeno."

Pred Marcom Rubiom je i preizborna bitka protiv Teda Cruza, trećeg po glasovima dobijenim u Nevadi. Senator iz Teksasa uvjeren je da može mnogo bolje:

"Jedina kampanja koja može biti bolja od Donaldove, jedina kampanja koja može pobijediti Trumpa je ova, moja, kampanja."

Na preliminarnim stranačkim glasanjima narednog utorka biće i imena još dvojice predsjedničkih kandidata Republikanaca - guvernera Ohia Johna Kasicha i neurohiruga Bena Carsona. Po do sada dobijenim glasovima obojica daleko zaostaju za Donaldom Trumpom.

SAD: Na redu je „super utorak“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG