Linkovi

SAD: I Chris Christie uskočio....


Ankete o popularnosti do sada kandidiranih i potencijalnih kandidata pokazuju da Chris Christie dobro zaostaje. No, unutar-stranačke predizborne kampanje su u ranoj fazi.

Guverner američke savezne države New Jersey Chris Christie jučer se zvanično uključio u predizbornu kampanju za izbor narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. On je 14. Republikanac koji je do sada odlučio da pokuša izboriti stranačku nominaciju. Kampanja koju će voditi biće, kako je rekao, naporna, teška i neizvjesna.

"Sa ponosom najavljujem moju kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država“ - rekao je Chris Christie na skupu u srednjoj školi koju je pohađao u Livingstonu u New Jerseyu. Uz njega su bili članovi porodice i brojni prijatelji.

"Na mjestu sličnom ovom, pred svima vama, želim da znate da govorim ono što mislim, želim da znate da znam šta Amerika treba sada" - takođe je istakao.

Chris Crhistie zagovara kresanje budžetske potrošnje, obećava kompromise sa Demokratama, spreman je na mnogo agresivniji pristup spoljno-političkim izazovima i tome kaže:

"Sada postoji samo jedna snaga, prijeko potrebna za dobrobit svijeta. To je jaka Amerika koja će voditi svijet, neće se plašiti reći prijateljima da će biti uz njih bez obzira na okolnosti, hrabra reći protivnicima da postoje granice preko kojih ne mogu i da će ih Amerika prisiliti da poštuju te granice."

Amerikancima je i od ranije poznata borbenost Chrisa Christia. Pamte ga i po riječima poput ovih:

"Slušajte... želite da o tome razgovaramo drugom prilikom. Spreman sam, ali do tada, sjedite i začepite usta."

Unatoč svemu, popularnost Chrisa Christia u njegovom New Jerseyu je u padu. Teško će mu biti odmah i brzo popraviti tu popularnost u odnosu na druge kandidate, Republikance, uključujući i za sada najpopularnijeg, Jeba Busha koji članstvu stranke poručuje:

"Mislim da trebamo izabrati kandidata koji zna kako voditi, koji zna kako nas ujediniti, koji ima viziju i koji će tako djelovati."

Za naklonost stranačkog članstva Chirs Christie moraće se boriti i protiv biznismena, milijardera Donalda Trumpa. Trumpova dobra saradnja sa televizijskim kanalom NBC, jaki adut u preizbornoj kampanji, je ugrožena nakon ocjena koje je iznio o useljenicima iz Meksika:

"Oni donose drogu, donose kriminal, siluju... Neki su, prepostavljam, dobri ljudi."

Ankete o popularnosti do sada kandidiranih i potencijalnih kandidata pokazuju da Chris Christie dobro zaostaje. No, unutar-stranačke predizborne kampanje su u ranoj fazi podsjeća analitičarka Karlyn Bowmen i dodaje:

"Imamo dosta njih, Republikanaca, u vrhu, poprilično izjednačenih, sa Jebom Bushom koji vodi. Nekoliko senatora i guvernera stoji nešto slabije. Ukupno, stanje je pihtijasto, tek treba biti oblikovano, a svi kandidati moraće pokazati mnogo više."

U kampanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke uključičiće se, kako se očekuje, i guverner Wisconsina Scott Walker i guverner Ohia John Kasich.

SAD: I Chris Christie uskočio....
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG