Linkovi

SAD: Hakerski upadi iz Rusije ugrožavaju regularnost predsjedničkih izbora?!


Pravi šok uslijedio je nakon što je Federalni istražni biro (FBI) upozorio zvaničnike Arizone da su ruski hakeri upali u izborni sistem te savezne države.

Kontroverza povodom mogućeg upada ruskih hakera u kompjuterske sisteme, korištene u pojedinim segmentima američkog političkog sistema, prisutne su već duže vrijeme. Ministar odbrane Sjedinjenih Država Ash Carter našao je za shodno da upozori Rusiju da se ne pokušava uplitati u američke predsjedničke izbore početkom novembra. Predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Trump kaže, međutim, da sumnja da je Rusija uključena u nešto takvo.

I bez te kontroverze izbori su srce američke demokratije, a sada i centar predsjedničkih kampanja i aktuelnih debata. Izborni sistem je decentraliziran. Birači glasaju tamo gdje žive, svaka američka savezna država uspostavlja vlastite sigurnosne sisteme, vlastiti izborni proces, da bi bile spriječene bilo kakve manipulacije.

Pravi šok uslijedio je nakon što je Federalni istražni biro (FBI) upozorio zvaničnike Arizone da su ruski hakeri upali u izborni sistem te savezne države. Eksperti takođe optužuju Rusiju za upad u e-mail servere Demokratske stranke.

Bivši ambasador Sjedinjenih Država u Gruziji i Kazahstanu William Courtney smatra da će Rusija biti, kako je rekao, "podivljali slon" ako nastavi podržavati ili orkestrirati takvu vrstu aktivnosti i dodaje:

"Velike sile moraju međusobno sarađivati da bi ostvarile željene ciljeve. Sjedinjene Države i Kina tijesno sarađuju na sprečavanju globalnog zagrijavanja zemljine atmosfere. Velike zemlje ne mogu efikasno djelovati izolirano."

Predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Trump je u intervjuu za program Rusija danas izrazio dilemu o ruskoj uključenosti u upade u kompjuterske programe američkih političkih segmenata, zapravo rekao je da je to „malo vjerojatno"

Ruski predsjednik Vladimir Putin demantira bilo kakvu uključenost Rusije u cyber-napade. Senator Ben Cardin, Demokrata, međutim, kaže:

"Moramo vjerovati da su se najviši nivoi ruske vlasti o toj vrsti strategije saglasili."

Zabrinutost u bilo kakvo uplitanje Rusije u proces koji će rezultirati izborom narednog američkog predsjednika izražava i senator Bob Corker, Republikanac:

"Ako to mogu uraditi, uticati na neki način, to će sasvim izvjesno stvoriti nepovjerenje u konačan ishod, određenu nestabilnot kod nas i to će biti velika politički dobitak za Rusiju."

Izborni sistemi saveznih država su odvojeni, različiti. William Cortney sugerira da bi Ministarstvo unutarnje sigurnosti trebalo da zaštiti te sisteme kao izuzetno bitan dio nacionalnih infrastruktura i dodaje:

"To bi trebalo da znači da američka vlada bude aktivno uključena u podsticanje svih agencija, političkih i poslovnih segmenata, na održavanje dobre i efikasne cyber higijene, da ih podstiče da imaju vrhunsku zaštitu protiv virusa i hakerskih upada."

Za tako nešto možda je već i pomalo kasno. Predsjednički izbori su za manje od 60 dana.

SAD: Hakerski upadi iz Rusije ugrožavaju regularnost predsjedničkih izbora?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG