Linkovi

SAD: Procenti podrške mijenjaju se, praktično, od dana do dana


I Donald Trump i Hillary Clinton imaju velike baze njima lojalnih birača. Takođe je i veliki broj još neodlučnih, onih koji tek treba da se opredijele.

Do izbora narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država ostalo je manje od dva mjeseca. Po većini anketa na nacionalnom nivou kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton još uvijek održava prednost u odnosu na konkurenta, Donalda Trumpa, predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Njegovi izgledi za izbornu pobjedu, po ocjenama mnogih analitičara, mogu porasti, odnosno procenti podrške i jednom i drugom kandidatu mnogu se promijeniti više puta do početka novembra i izbornog dana.

Prije dva, tri tjedna izgledalo je da kampanja Dolanda Trumpa u nepovoljnim okolnostima. Ipak, od tada do sada, procenti podrške kandidatu Republikanske stranke su porasli i to, što je poprilično bitno, u saveznim državama za koje nije izvjesno kojem kandidatu će se većina birača prikloniti.

Tim Malloy, analitičar istraživačkog centra univerziteta Quinnipiac, o tome kaže:

"Kada analizirate podršku jednom ili drugom na Floridi, u Sjevernoj Karolini, u Pensilvaniji ili Ohaju, vrlo su blizu. A to su savezne države u kojima je nužno pobijediti. U ovom trenutku ko zna ko bi dobio izbore. Birači bi trebalo da znaju da je trka vrlo tijesna i da su promjene naklonosti svakodnevne."

I Trump i Clintonova imaju velike baze njima lojalnih. Takođe je i veliki broj još neodlučnih birača. Televizijske debate, posebno prva zakazana za 26. septembar, mnogim od tih neodlučnih može pomoći da se opredijele, smatra Tim Malloy:

"Pitamo se čiji bi odnos prema nuklernom oružju bio bolji? Ko bi se sa međunarodnim krizama mogao nositi najbolje? Useljenička problematika je veliko, egzistencijalno pitanje. Ko će bolje brinuti o potrebama naših porodica i štititi ih? To je ono o čemu Amerikanci trebaju razmišljati, i sada i kada budu glasali. To će biti krupne teme predstojećih debata."

Upala pluća prisilila je Hillary Clinton da otkaže skupove u Kaliforniji. Pitanje njenog ukupnog zdravstvenog stanja uveliko je isticano proteklih dva, tri dana. ali je malo je vjerojatno da imati neki veći uticaj na njenu kampanju.

Dvoje Njujorčana o tome kažu:

"Nadam se to ona neće koristiti kao neku vrstu izgovora, ne mislim bi trebalo da je to previše pogodi."

"Od upale pluća može oboljeti bilo ko. Trebamo biti svjesni koliko truda i napora Hillary ulaže u kampanju. Malo predaha će joj dobro doći. Ona pokazuje koliko joj je mnogo stalo do našeg mišljenja, pokušava sve što može da ljudima predoči što namjerava, kuda želi voditi ovu zemlju."

Dosadašnje ankete među Amerikancima su kratkoročni pokazatelji podrške predsjedničkim kandidatima. Do izbora posebno će biti praćeno i procjenjivano da li Donald Trump može pridobiti veću podršku Amerikanki, crnaca i birača porijeklom Hispanika. Ili će Hillary Clinton uspjeti da u tim kategorijama američkog biračkog tijela održi prednost koju za sada i do sada ima.

SAD: Procenti podrške mijenjaju se, praktično, od dana do dana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG