Linkovi

SAD: Neubičajena kampanja.... i za novinare?!


„Trump naročito, a i Republikanska stranka u cjelini, novinartsvo su učinili jednim od faktora kampanje...“

Ovogodišnja predsjednička izborna kampanja bila je, i biće do samih izbora težak izazov za novinare i medije koji su izvještavali i izvješatavaju o tom procesu. Jedan od ključnih postulata američkog novinarstva je uravnoteženost i objektivnost. Kontroverzne izjave, ocjene i komentari Donalda Trumpa, predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, tvrdnje i navodi da su liberalnije orijentirani mediji favorizirali Hillary Clinton, predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke, podstakli su brojne rasprave tako da je i izvještavanje o toku najznačajnijeg ovogodišnjeg američkog političkog procesa iskrslo u krupnu izbornu priču.

Novinari i mediji našli su se na nesigurnom terenu pokušavajući plivati u brojnim talasima izazvanim u procesu izbora narednog predsjednika Sjedinjenih Država i protagonisti su ovogodišnje predsjedničke kampanje i to, ponajviše zaslugom Donalda Trumpa ističe Tom Rosenstiel iz američkog Instituta za novinarstvo:

"Trump naročito, a i Republikanska stranka u cjelini, novinartsvo su učinili jednim od faktora kampanje, tvrdeći da je izvještavanje nekompetentno i demonizirajući štampu i elektronske medije na način neubičajen do sada."

Donald Trump i oni koji ga podržavaju tvrde da je naklonost drugoj strani jasna. Simpatizeri Hillary Clinton optužuju novinare i medije za neuravnoteženost na štetu Clintonove, tvrdeći da o činjenicama, na osnovu kojih se i Hillary Clinton i Donald Trump optužuju za neiskrenost i nepoštenje, ne informiraju podjednako adekvatno. O problemu adekvatnosti Tom Rosenstiel kaže:

„Ako mi je zadatak danas da u priči na kojoj radim utvrdim da li je istina, ili ne, ono što je Hillary poentirala, izjavila, ustvrdila, uradiću to najbolje što mogu. I neću reći da to je, više ili manje, loše, pogrešno, netačno u odnosu na ono što je Donald Trump učinio, rekao, izjavio jučer i o čemu sam takođe izvjestio. Ja ne bih, ni novinari, ne treba da činjenice te vrste mjere različitim aršinima."

Dori Toribio, dopisnica španskog radio i televizijskog programa kaže da ne vjeruje da su novinari bili i da su naklonjeni jednoj od strana i dodaje:

"Mediji kritiziraju Donalda Trumpa zbog onoga što radi i govori, a ne zbog ideoloških ili političkih sklonosti."

Za Dori Toribio, useljenicu u Sjedinjene Države, i ženu bilo je izazovno izvještavati o Trumpovim stavovima i izjavamo o imigrantima i ženama. Izvještavala je, kako kaže, krajnje neutralno i objektivno.

Za Thomasa Burra iz američkog Nacionalnog pres kluba, posao novinara je da saopšti činjenice, a ne fikcije:

"To je ono što čini kritičnu, krucijalnu ulogu koju novinar ima u demokratskom sistemu, da informira glasače i javnost o onome što koji kandidat govori, bilo da govori istinu ili ne."

Za Toma Rosenstiela bila bi ogromna i skupa greška ako bi novinar bio arbitar:

"Ono što trebamo od novinara je da se drži principa.... moja je obaveza da budem objektivan posmatrač u ime građana, da utvrdim i saopštim istinu o onome što se dešava, što neko kaže, čime je to motivirano... Na građanima je definitivno da se o tome odrede, da zaključe šta to za njih znači."

Kada u januaru naredni američki predsjednik, bilo kod da to bude, uđe u Bijelu kuću biće to kraj jedne, do ove godine, neubičajene kampanje, neubičajene i za predsjedničke kandidate i za novinare i medije koji su izvještavali o toj kampan

SAD: Neubičajena kampanja.... i za novinare?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

ji.

XS
SM
MD
LG