Linkovi

SAD: Glasanje za narednog predsjednika već počelo


Kampanja za izbor 45. predsjednika je jedna od najdužih i najspornijih u proteklih nekoliko decenija. I stoga mnogi glasači žele glasati što prije i prebrinuti tu brigu.

Kampanja za izbor narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je u punom jeku. Većina birača će glasati 8. novembra. Mnogi su birači, međutim, već obavili ili obavljaju tu građansku dužnost. Rano, prijevremeno glasanje, osobnim pojavljivanjem na izbornom mjestu, počelo je u nekoliko američkih saveznih država. I glasanje poštom je takođe u toku u onim saveznim državama u kojima je dozvoljen takav način izjašnjavanja biračke volje. Osim o narednom predsjedniku, birači koji se odluče na prijevremeno glasanje i glasanje putem pošte daju svoje glasove i za lokalne i za njihove predstavnike u saveznim državama u kojima žive. Očekuje se da će ove godine na ta dva načina glasati rekordan Amerikanaca sa pravom glasa.

U najkraćem, kampanja za izbor 45. američkog predsjednika je jedna od najdužih, najneizvjesnijih i najspornijih u proteklih nekoliko decenija. I stoga mnogi glasači žele glasati što prije i prestati brinuti. To potvrđuju i riječi dvije Amerikanke:

"Glasaću onako kako želim. Neću da dozvolim da tu vrstu pritiska osjećam duže nego što moram. Neću više brinuti o tome jer ću uraditi sve što mogu."

"Jedva čekam da glasam. Zaista sam nestrpljiva."

Glasati i prebrinuti tu brigu je ključni razlog neočekivano dugih redova na nekim glašačkim mjestima. U Houstonu, savezna država Texas, oni koji su se odlučili na prijevremeno glasanje bili su iznenađeni tim dugim redovima:

"Trebalo je da dođemo ovdje oko 5 ujutro."

"Rekla bih da će izlazak prijevremenih birača biti mnogo veći nego što smo mislili."

I dok prijevremeni glasači stoje u redovima, politički pritisak ne jenjava. Demokrati, nastoje uvjeriti birače, u Texasu većinom članove i simpatizere Republikanske stranke, da ovog puta glasaju za Demokrate. Jedna od njih je Sheila Jackson Lee, zastupnica u Zastupničkom domu Kongresa, Demokrata:

"Ovo je glasanje za sudbinu i budućnost Amerike... Ponosna sam na žene, kandidatkinje za izborne funkcije."

Texas je, tradicionalno, decenijama većinski naklonjen Republikancima. Ove godine razlika u podršci predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke je tako mala da se Hillary Clinton nada bi mogla pobijediti i u toj saveznoj državi.

Tim Kaine, kandidat Demokratske strake za potpredsjednika, je na Floridi, među biračima koji su u toj saveznoj državi izašli na prijevremeno glasanje. Njima i svima drugima poručuje:

"Ako pobijedimo na Floridi, dobićemo izbore. Mogu vam reći upravo to. To je prava istina."

I Donald Trump, predsjednički kandidat Republikanske stranke je svjestan značaja pobjede na Floridi. U obraćanju simpatizerima prije dva dana istakao je da ankete među biračima po kojima zaostaje za Clintonovom nisu tačne:

"To su ankete izrazito naklonjene Demokratama, tobožnje ankete ABC koje su upravo objavljene, totalno su netačne. Po anketama u kojima su se oni koji provode ta ispitivanja pokazali realnim i pouzdananim, mi vodimo na nacionalnom nivou."

U kampanji Hillary Clinton jasno je uočljiv krupan zaokret. Umjesto da bude fokusirana na Trumpa, ona sada vodi i predvodi i kampanju podrške kandidatima Demokratske stranke koji će biti birani za novi saziv Kongresa u kojem sada većinu imaju Republikanci.

SAD: Glasanje za narednog predsjednika već počelo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG