Linkovi

SAD: Ko je bio bolji.... Clintonova ili Trump?!


Nakon njihovog prvog direktnog sučeljavanja u televizijskoj debati prenošenoj širom Amerike uslijedile su tvrdnje i ocjene da je „naš kandidat bio bolji od njihovog.“

Nakon što su Hillary Clinton i Donald Trump, predsjednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke, sišli sa podija na kojem su se, prvi put u dosadašnjem toku kampanje za izbor narednog američkog predsjednika, direktno sučelili u televizijskoj debati prenošenoj širom Sjedinjenih Američkih Država, uslijedile su i prve reakcije.

Gotovo niko prisutnih u dvorani univerziteta Hoftra, Hempstead New York, u kojoj je održana debata nije ostao ravnodušan u odnosu na ono što su tvrdili, objašnjavali, u što su uvjeravali Hillary Clinton i Donald Trump.

I nakon tog njihovog prvog direktnog sučeljavanja.... tvrdnje i ocjene da je „naš kandidat bio bolji od njihovog.“

Mark Cuban, bisnismen, milijarder je rekao:

"Hillary je svojim odgovorima dala dubinu, nije se ustručavala. Donald je bio kontra-udarač i kao takav, kada promaši, bivao je frustriran i pokušavao uvratiti pritiskom."

David Plouffe, politički analitičar, je takođe ocijenio nepovoljnim Trumpovo učešće:

"Mislim da je Donald, kako je debata odmicala, imao teškoća da se fokusira. Imamo je dosta trenutaka kada je bilo teško pratiti o čemu on zaista govori."

Republikanci, među njima i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani, čije je mjere javne sigurnosti Donald Trump hvalio tokom debate, bez imalo krzmanja je rekao da Trump bio daleko bolje pripremljen i dodao:

"Hillary je bila totalni folirant. Bila je neupješna državna tajnica. Noćas je pokazala da nevjerovatno ignorira ekonomiju. Kako zadržati i održati radna mjesta ovdje ako povećate poreze kompanijama i poslodavcima? Zašto bi oni plaćali veće poreze?"

Najbolju ocjenu o onome što je pokazao tokom debate izrekao je Donald Trump ... sam sebi:

"Na osnovu svih online anketa, bio sam izvanredan. Vrlo sam sretan da sam bio u stanju sudržati se mnogih indiskrecija zbog poštovanja prema Billu Clintonu, bivšem predsjedniku. Vrlo mnogo poštujem i Chelsea Clinton i jednostavno nisam želio reći ono što sam mislio da ću reći i za što sam bio potpuno pripremljen da kažem."

Među studentima univerziteta Hofstra koji su pratili debatu takođe potpuno oprečna mišljenja.

Brandon Lebowitz govorio je vrlo pohvalno o kandidatu Republikanske stranke:

"Trump je vrlo dobar govornik. Ljudi potcjenjuju njegovu govorničku moć, snagu javno izrečenih poruka. Radio je i susretao se sa hiljadama radnika, nosio se sa građevinarima svo vrijeme dok je finasirao svoje projekte, bio je vrlo uspješan u različitim poslovnim poljima."

Summer Mahmoud je za kandidatkinju Demokratske stranke istakla:

"Došla sam na debatu neodlučna, ali sada sam mnogo bliže odluci da glasam za Hillary. Osjećam da je ona bila uvjerljivija u svojim odgovorima, da je bila bolje pripremljena. Trump je u osnovi izbjegao odgovoriti na dosta pitanja koja su mu upućena, reagirao je nervozno, mislim da je bio podosta neprofesionalan."

SAD: Ko je bio bolji.... Clintonova ili Trump?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Brojne reakcije na prvu televizijsku debatu Clinton-Trump slijediće i narednih dana. Drugo licem u lice odmjeravanje ideja, argumenata, stavova i planova predsjedničkih kandidata zakazano je za 4. oktobar.

XS
SM
MD
LG