Linkovi

Izborna kampanja u SAD: Obama i Romney nimalo ne štede jedan drugoga


Proteklih dana poruke reklamnih kampanja oba kandidata pune su oglasa u kojima u negativnom tonu govore jedan od drugom

Prema posljednjoj anketi lista New York Times i informativnog programa televizijske mreže CBS Barack Obama, aktualni američki predsjednik i ponovni predsjednički kandidat Demokratske stranke, i Mitt Romney, predsjednički kandidat Republikanaca, izjednačeni su, za sada, u izgledima da početkom novembra budu, jedan ili drugi, izabrani za narednog predsjednika Sjedinjenih Država. Proteklih dana poruke reklamnih kampanja oba kandidata pune su oglasa u kojima u negativnom tonu govore jedan od drugom.

Izborna kampanja najžešće se vodi skupim televizijskim oglasima.

U brojnim porukama biračima Romney je optužen za prebacivanje poslovanja mnogih kompanija u inostranstvo u vrijeme kada je on, Romney, bio na čelu investicione kompanije Bain Capital. Od njega se traži i da javnosti na uvid stavi i dokumente o porezima koje je platio u posljednjih nekoliko godina.

Romney uzvraća porukama u kojima pokušava pažnju usmjeriti na ekonomiju i ekonomske propuste Baracka Obame kao predsjednika.

"Njegov prioritet nije otvaranje radnih mjesta. Njegov je prioritet ostati u Bijeloj kući i upravo zbog toga će izgubiti na izborima" – ističe Romney.

Obama, s druge strane, nastoji birače uvjeriti da je on pravi izbor:

"Obećavam da ćemo završti ono što smo počeli 2008. Nećemo nazad. Ići ćemo naprijed i dobiti izbore."

U izbornom štabu Baracka Obame pažnju birača će nastojati zadržati na nekadašnjim Romneyevim poslovnim rezultatima, smatra analitičar Peter Brown i dodaje:

"Riječ o izbornoj trci u kojoj iz Obaminog izbornog štaba nastoje Romneya prikazati što negativnije. U Romneyevom štaba, naravno, o Mittu Romneyu nastoje govoriti što pozitivnije. Oni koji budu imali više uspjeha će pobijediti."

S obzirom na stanje američke ekonomije Barack Obama nema velikog izbora, protiv Romneya mora ići što ofanzivnije, smatra analitičar Charlie Cook:

"On mora zapravo diskreditirati, diskvalificirati Mitta Romneya jer je sadašnje ekonomsko stanje takvo da bi bilo koji američki predsjednik vrlo, vrlo teško bio ponovo izabran."

Mitta Romneya očekuje još jedna delikatna odluka - izbor kandidata za potpredsjednika sa kojim će nastaviti kampanju do posljednjeg predizbornog dana.
Izborna kampanja u SAD: Obama i Romney nimalo ne štede jedan drugoga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
XS
SM
MD
LG