Linkovi

SAD: Šta sa Guantanamom?


Plan Pentagona o ukidanju zatvora u bazi u zalivu Guantanamo biće krajem avgusta upućen u Kongres, nakon povratka članova oba doma sa ljetne pauze.

Zvaničnici Pentagona, američkog Ministarstva odbrane, razmatraju pogodnost dva vojna objekta u koje bi bilo moguće prebaciti preostale zatvorenike, optužene za terorizam, iz vojnog zatvora Guantanamo na Kubi, na tlo Sjedinjenih Država. Procjena pogodnosti objekta u Leavenworthu u američkoj saveznoj državi Kansas počela je jučer, a ubrzo će uslijediti i procjena vojnog objekta u Charlestonu, Južna Karolina. Da bi prebacivanje tih zatvorenika bilo moguće, potrebno je mnogo više od odgovarajućih zatvorskih kapaciteta.... potrebna je saglasnost Kongresa Sjedinjenih Država.

Da podsjetimo, godinama nakon što je predsjednik Barack Obama najavio i obećao da će zatvor biti ukinut, u američkoj vojnoj bazi na Kubi je još uvijek 116 zatvorenika, uhvaćenih u ratu protiv terorizma koje su Sjedinjene Države povele nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

Plan Pentagona o ukidanju zatvora u bazi u zalivu Guantanamo biće krajem avgusta upućen u Kongres, nakon povratka članova oba doma sa ljetne pauze.

Osim Pentagona, i State Department smatra da taj zatvor treba biti zatvoren. Glasnogovornik Mark Toner podsjeća:

"Od prvog dana predsjednik Obama je bio vrlo jasan - želio je i želi zatvoriti Guantanamo, čvrsto uvjeren da je to u interesu naše nacionalne sigurnosti. To je i dalje veliki prioritet Bijele kuće."

Neki od zatvorenika su, kako je procijenjeno, podobni za prebacivanje u treće zemlje. Za transfer u neki od američkih zatvora treba, međutim, otvoriti dobro zatvorena vrata, ističe Gary Solis sa univerziteta George Washington:

"Kongres je svojevremeno usvojenim zakonima , zalupio vrata svakom načinu prebacinanja pojedinaca iz Guantanama u Sjedinjene Države."

Da li će u Kongresu biti usvojen novi zakon teško je reći. Isto tako je krajnje neizvjesno da li će se za više desetina zatvorenika, koji se smatraju suviše opasnim da bi bili oslobođeni, naći treće zemlje voljne i spremne da ih prihvate i drže iza rešetaka. Gary Solis o tome kaže:

"Koje bi zemlje saveznice bile voljne preuzeti našu noćnu moru? Sumnjam da će ijedna biti u stanju, ili biti voljna da to uradi."

Odlukom da obavi procjenu pogodnosti dva vojna objekta za prebacivanje i dalje držanje zatvorenika iz Guantanama Pentagon vrši pritisak na Kongres da usvoji potrebne zakonske promjene.

Dok se to ne desi, zatvor u zalivu Guantanamo ostaje otvoren, naravno sa čvrsto zatvorenim vratima za preostalih 116 optuženika za terorizam.

SAD: Šta sa Guantanamom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG