Linkovi

U susret OI u Londonu: U Birminghamu kao kod kuće


Najbolji američki atletičari su 200 kilometara sjeverno od Londona, daleko od londonske vreve i pritiska koji se tu već osjeća

Sportisti iz preko 200 zemalja u Londomu, na ljetnim olimpijskim igrama, odmjeravaće ovog ljeta snagu, brzinu, sportsko umijeće.... Glavni grad Velike Britanije biće prepun sportskih zvaničnika, turista, navijača... Nepun mjesec dana pred početak najveće sportske smotre na svijetu, najbolji američki atletičari su 200 kilometara sjeverno od Londona, u Birminghamu, daleko od londonske vreve i pritiska koji se tu već osjeća.

Izbjeći londonsku ljetnu gužvu, naći mir i tišinu neophodnu za završne pripreme, priviknuti se na drugačiju vremensku zonu, aklimatizirati se na britansku klimu, osjećati se skoro kao kod kuće... to su razlozi zbog kojih su američki atletičari izabrali taj grad.

Predsjednik gradskog vijeća Birminghama Mike Whitby kaže da je boravak najboljih američkih atletirača, a takođe i olimpijaca Jamajke, biznis vrijedan 30 miliona dolara i dodaje:

„Za treninge ovdje, na stadionu Alexander, uložili smo nekoliko miliona funti da moderniziramo stadion, presvukli smo trkališne staze.... Ustvari, napravili smo vjernu kopiju trkališta na kojem će se trčati u Londonu.“

Američki atletičari su vrlo zadovoljni:

„Mislim da imamo sve potrebne uvjete. I vrijeme je povoljno“ - kaže Morgan Uceny.

„Bio sam ovdje i nekoliko mjeseci ranije. Meni, kao dugoprugašu, treba dosta prostora za duga trčanja. I to ovdje imam“ - govori Bernard Lagat.

Birmingham je grad bogate sportske tradicije i zna ponuditi i osigurati potrebnu atmosferu ističe čelnica američkog atletičarskog tima, bivša Atletičarka Spethanie Hightower i dodaje:

„U bilo koju zemlju da idemo, mi sportisti želimo stvoriti osjećaj kao da smo kod kuće. U mnogim zemljama u kojima smo se pripremali i takmičili taj osjećaj nismo mogli imati. Birmingham je skladna mješavina kultura, tradicija i to je ono, uz isti jezik ovdje, što nam odgovara.“

Na nekolioko dana prije početka igara američki atletičari će se preseliti u olimpijsko selo u Londonu. Gospodin Whitby kaže:

„Udaljenost od Londona nije problem. Bitno je da su sportisti daleko od groznice koja se uveliko osjeća na londonskim ulicama, da se mogu koncentrirati na trening, razmišljati o suparnicima, medaljama....“

Nadmetanja na predstojećim ljetnim olimpijskim igrama pratiće milioni ljudi širom svijeta. Navijaće za predstavnike svojih zemlja, diviti se svim pobjednicima.... Za poneku od olimpijskih medalja biće, na neki način, zaslužan i Birmingham.
U susret OI u Londonu: U Birminghamu kao kod kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG