Linkovi

SAD – Laos: Moralna obaveza pomoći toj zemlji


Predsjednik SAD Barack Obama i predsjednik Laosa Bounnhang Vorachith
Predsjednik SAD Barack Obama i predsjednik Laosa Bounnhang Vorachith

Predsjednik Obama, prvi aktivni američki predsjednik koji je posjetio Laos, najavio je da će Washington udvostručiti godišnju finansijsku pomoć narodu Laosa.

Tokom drugog dana boravka u Laosu, u čijem je glavnom gradu Vientianu u toku i samit najviših predstavnika 10 zemalja azijsko-pacifičkog regiona, američki predsjednik Barack Obama je u govoru koji je održao u laoskom Nacionalnom centru za kulturu, istakao da je u Sjedinjenim Državama snažno prisutno uvjerenje da će azijsko-pacifički region biti izuzetno značajan u godinama koje slijede, i za Sjedinjene Države i za svijet u cjelini.

Govoreći pred oko hiljadu visokih zvaničnika vlada zemalja azijsko-pacifičkog regiona, istaknutih poslovnih lidera, studenata, predstavnika građanskih, civilnih i organizacija grupa za prava žena, predsjednik Obama je istakao da će strateška preorijentacija Sjedinjenih Država na to područje biti dugoročna jer odražava američke fundamentalne interese. Ta preorijentacija već se itekako ogleda kada je u pitanju strateška i pojedinačna sigurnost zemalja tog regiona, rekao je predsjednik Obama i dodao:

"Jačamo naša savezništva. U okviru novih mjera odbrane Japan i Sjedinjene Države će činiti mnogo više na održavanju regionalne sigurnosti. Proširujemo i jačamo saradnju sa Južnom Korejom, uključujući i proturaketnu odbranu, da bi efikasno odgovorili prijetnjma sjeverno-korejskog režima. Sa našim marincima raspoređenim u Australiji sada možemo mnogo brže odgovoriti na regionalne sigurnosne izazove. Sa vojnim snagama na Filipinima, koji nam omogućava novi sporazum sa tom zemljom, naše snage su zemljama ovog regiona bliže nego decenijama ranije."

Dio azijsko-pacifičke strategije Sjedinjenih Država je dalje poboljšavanje odnosa i saradnje sa Kinom i održavanje uravnoteženog uticaja Washingtona i Pekinga u regionu. Govoreći o tome predsjednik Obama je istakao:

"Sjedinjene Države i Kina su angažirane u brojnim procesima, nikad brojnijim do sada - od predupređivanja Irana da se domogne nuklernog oružja i nuklernog razoružanja korejskog poluotoka, preko ekonomske saradnje, do saniranja negativnih klimatskih promjena. Postoje i ozbillje razlike, ali obje zemlje pokazuju da mogu raditi na unapređivanju zajedničkih interesa."

Tokom susreta najviših američkih i južno-korejskih zvaničnika, predsjednik Sjedinjenih Država je rekao da su posljednji slučajevi lansiranja raketnih projektila u vrijeme održavanja samita lidera 20 ekonomski najrazvijenih zemalja još jedna krupna provokacija i grubo kršenje međunarodnih obaveza sjeverno-korejskog režima, najavio još oštriju primjenu sankcija Ujedinjenih naroda, i istakao:

"Nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje je prijetnja, ne samo Južnoj Koreji, Japanu, Sjedinjenim Državama nego i cijelom regionu i miru u svijetu. Ako je režim u Pyongyangu voljan poštovati vlastite međunarodne obaveze i važnost denuklerizacije korejskog poluotoka, vrata pregovorima su otvorena. Sjedinjene Države nemaju nikakv interes za bilo kakav ofanzivni korak prema Sjevernoj Koreji. Želimo, i mi i svi ostali, mir i sigurnost za sve ljude."

Predsjednik Obama, prvi aktivni američki predsjednik koji je posjetio Laos, najavio je da će Sjedinjene Države udvostručiti godišnju finansijsku pomoć Laosu koja sada iznosi 90 miliona dolara, usmjerenu prije svega na deminiranje laoskih područja na kojima još uvijek leže milioni neeksplodiranih klaster-bombi. Iz američkih aviona je u vrijeme američko-vijetnamskog rata izbačeno, kako je predsjednik Obama rekao, više bombi nego na Njemačku i Japan zajedno tokom Drugog svjetskog rata. Istakao je da Sjedinjene Države imaju moralnu obavezu da pomognu zaliječenje laoskih rana iz tog perioda i dodao:

"Danas stojim ovdje sa vama, shvatajući i razumijevajući patnje i žrtve svih strana uključenih u taj sukob. Sretan sam da su nakon tih ratnih strahota ipak iznikle čvrste i trajne ve

SAD – Laos: Moralna obaveza pomoći toj zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

aših naroda."

Posjeta predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame Laosu, pet mjeseci prije isteka drugog mandata, je vjerojatno njegovo posljednje službeno putovanje na azijski kontinent.

XS
SM
MD
LG