Linkovi

Predsjednik Obama: Vrijeme je da Iračani preuzmu odgovornost za sudbinu Iraka


Predsjednik SAD Barack Obama sinoć u Ovalnom uredu
Predsjednik SAD Barack Obama sinoć u Ovalnom uredu

Predsjednik Obama je sinoć takođe istakao da povlačenje snaga iz Iraka Sjedinjenim Državama omogućava upućivanje pojačanja u Afganistan: “Kao što je to bilo i u Iraku, te snage će , raspoređene na određeno vrijeme, stvoriti mogućnosti da Afganistanci izgrade vlastite kapacitete i osiguraju budućnost kakvu žele.”

Rečenicom "Borbena misija američkih snaga u Iraku je okončana, operacija „Sloboda za Irak" je završena" predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je sinoć, iz Ovalnog ureda Bijele kuće, počeo obraćanje naciji, direktno prenošeno putem najvećih javnih televizijskih mreža. Gospodin Obama se suzdržao od proglašavanja pobjede i istakao da taj, kako je ocijenio, historijski trenutak dolazi u vrijeme nesigurnosti nakon bolne recesije i više od sedam godina rata u Iraku. On je izrazio duboko poštovanje za izuzetne žrtve koje su podnijeli američki vojnici. U Iraku je, kako je rekao, preko 4.400 vojnika poginulo. Sada je vrijeme, istakao je američki predsjednik, da Iračani preuzmu odgovornost za sudbinu Iraka.

"Na kraju, samo Iračani mogu rješiti vlastite nesuglasice i donijeti mir na njihovim ulicama. Samo Iračani mogu izgraditi demokraciju unutar svojih granica. Ono što Sjedinjene Države mogu i što će učiniti je osiguravanje podrške iračkom narodu kao prijatelju i partneru".

U martu 2003. godine sirene za zračnu opasnost oglasile su uzbunu i nebo nad Bagdadom obasjale su eksplozije. Rat u Iraku bio je jedan od najdužih u američkoj povijesti. Predsjednik Obama je prije sinoćnjeg obraćanja naciji nazvao bivšeg predsjednika Georgea Busha. Bijela kuća nije objavila pojedinosti tog razgovora. Da podsjetimo, predsjednik Bush naredio je početak invazije 2003. godine i tim povodom tada rekao:

“Ovo neće biti kampanja polu-mjera. I nećemo prihvatiti nikakav drugi ishod osim pobjedu.”

Tokom izborne kampanje gospodin Obama je obećao da će okončati rat u Iraku. U toj zemlji ostaje i dalje 50-tak hiljada vojnika u savjetodavnoj i trening ulozi. Uz to…

“Dok se i taj dio naših snaga bude vraćao kući, naši diplomati, humanitarni radnici i savjetnici pomoći će Iračanima da ojačaju vladu i sistem vlasti, pomagati na rješavanju političkih sporova, podržavati povratak ratom progranih i sa Iračanima graditi veze Iraka sa regijom i svijetom” - takođe je istakao gospodin Obama u sinoćnjem obraćaju.

No, da li je 31. avgust kraj borbenih operacija? Odgovor ovisi od toga koga pitate.

Charles Dunne, analitičar Instituta za Srednji Istok, kaže:

“Ne vjerujem da je uputno vjerovati da su američke obaveze okončane, ili da je borbena misija gotova, da će civilne strukture biti u stanju ostvarivati svoju ulogu slično onome kako je to vojska ostvarivala svoju ulogu.”

Slično govore i preostali američki vojnici u Iraku, a jedan o njih je vrlo izričit:

“Naše jedinice su borbene jedinice. Još uvijek smo ovdje, još uvijek ima onoga što treba obaviti. Naziv se promijenio, no naša misija je uglavnom ista.

U međuvremenu, iračka vlada još nije formirana. Izbori u martu nisu dali jasnog pobjednika. O tome će američki potpredsjednik Joe Biden, u Bagdadu prisutan i zbog ceremonije prenosa komande, razgovarati s iračkim čelnicima.

Predsjednik Obama je sinoć takođe istakao da povlačenje snaga iz Iraka Sjedinjenim Državama omogućava veće angaziranje u Afganistanu:

“Kao što je to bilo i u Iraku, te snage će , raspoređene na određeno vrijeme, stvoriti mogućnosti da Afganistanci izgrade vlastite kapacitete i osiguraju budućnost kakvu žele.”

Al-Qaida će biti poražena i uništena, Afganistan neće biti, još jednom, baza i utočište teroristima istakao je gospodin Obama i ocijenio da bi slijedeće godine moglo doći će do sličnog prenosa odgovornosti sa američkih na afganistanske snage, naravno ukoliko to okolnosti budu dozvoljavale.

I na kraju, da kažemo da je gospodin Obama sinoć, u svom drugom po redu obraćanju naciji iz Ovalnog ureda tokom dosadašnjeg predsjedničkog mandata, naglasio i da se Sjedinjene Države, kako je rekao, suočavaju sa još jednim hitnim zadatkom - obnovom ekonomije nakon dugačke i teške recesije i da je najbitniji zadatak u tom domenu otvaranje radnih mjesta za milione Amerikanaca koji su izgubili posao.

XS
SM
MD
LG