Linkovi

SAD – Islamske zemlje: Za poboljšanje odnosa potrebno vrijeme i strpljene


Kairo: Gotovo ništa ostvarenog iz prošlogodišnjeg govora predsjednika Obame
Kairo: Gotovo ništa ostvarenog iz prošlogodišnjeg govora predsjednika Obame

“Amerika i islam se međusobno ne isključuju i ne trebaju biti rivali. Mi se zapravo preklapamo, dijelimo principe uobičajene i jednima i drugima, principe pravde i progresa, tolerancije i poštivanja ljudskog dostojanstva….” – rekao je, pored ostalog, predsjednik SAD Barack Obama prije godinu dana u Kairu. Kakve su sadašnje reakcije na taj govor?

Prije godinu dana, govorom u Kairu, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama obratio se muslimanskom svijetu želeći na upečatljiv način pokazati da želi poboljšanje odnosa sa islamskim zemljama. Pokušao je iskazati američko poštovanje za islam i dati znak da prekida politiku svog prethodnika, predsjednika George W. Busha, koji je, odlučujući se za vođenje ratova u Iraku i Afganistanu, produbio sumnje i nepovjerenje na obje strane.

Godinu dana kasnije da li muslimani iz arapskih zemalja, iz zemalja južne Azije i iz Indonezije osjećaju, da li vjeruju da je gospodin Obama ostvario neka od svojih obećanja.

“Sve dok naši odnosi budu određivani našim razlikama, mi ćemo snažiti one koji zagovaraju mržnju radije nego mir, sukobe radije nego suradnju koja svima nama može pomoći da ostvarimo pravdu i prosperitet” - rekao je, pored ostalog, tada američki predsjednik.

Danas neki misle da je ono što je tim govorom obećavano neostvareno. Hala Mustafa, urednica egipatkog magazina Democracy bila je jedna od prisutnih na govoru predsjednika Obame:

“Osjećala sam se kao i svako od prisutnih. Govor smo doživjeli na različite načine. Oni koji su za širenje demokratije, čuli su to. Oni koji su za čvrstu vladu, mogli su čuti ono što ih zadovoljava. Palestinci i Izraelci mogli su čuti ono što su željeli čuti kada je u pitanju međusobni mir... Nakon godinu dana ja, međutim, mislim da je ostvareno vrlo malo, gotovo ništa.”

Slično misli i Said Sadek sa univerziteta American u Kairu:

“Kada je došao ovdje i održao govor, ljudi su uzvikivali.... Obama, volimo te... mi te volimo.... Danas, možemo govoriti o općoj apatiji, razočarenju.”

Ahmad Gamal Khattar, student iz Kaira, je u dilemi:

“Neke stvari o kojima je gospodin Obama govorio su ostvarene, neke nisu... Govorio je o ratu u Iraku, povlačenju američkih snaga.... To se još nije desilo. Za Afganistan je rekao... stanje će biti poboljšano, a u međuvremenu je pogoršano.”

Indonezija: Napretka nakon Obaminomg govora ipak ima
Indonezija: Napretka nakon Obaminomg govora ipak ima

U većinski muslimanskim zemljama nisu svi razočarani. Indonezija je zemlja sa najbrojnijom muslimanskom populacijom. Gospodin Obama je dio djetinjstva proveo u toj zemlji i sredinom juna ide u posjetu Indoneziji. Neki Indonežani misle da nije njegova greška što odnosi muslimana i Amerikanaca nisu poboljšani.

Jedna od njih je Novie Andriani:

“Ne mislim da se Amerika može brzo promijeniti, samo slušajući Obamim govor.Vjerujem da će se do promjena doći polako, mada ne značajno.”

Izrael je bitno pitanje američko-muslimaskih odnosa. U Kairu gospodin Obama je rekao da će se protiviti novim izraelskim naseljima na okupiranoj palestinskoj zemlji. Gradnja naselja je nastavljena, ali unatoč tome Indonežanin Rori kaže da napretka ima:

“Uz podršku Pojasu Gaze i obnavljanju pregovora između Palestinske oslobodilačke oranizacije i Izraela, mislim da se nešto mijenja, da je Obamin govor imao efekta.”

Pakistan: Nepopularni američki napadi na talebanske borce
Pakistan: Nepopularni američki napadi na talebanske borce

U Pakistanu, oružane snage Sjedinjenih Država su uključene u akcije protiv Talibana u plemenskim područjima uz granicu sa Afganistanom. Američki udari bespilotnim avionima na talibanska uporišta nepopularni su među Pakistancima.

Jedan od studenata iz Islamabada, Ibrahim, o predsjedniku Obami kaže:

“On nastavlja politiku predsjednika Busha o podsticanju terorizma. Nijedan nema dobre odnose sa svim muslimanima. I jedan i drugi nas pokušavaju ubiti.”

Drugi student, Saif Shah, govori drugačije:

“Vjerujem i želim da Obama, ili bilo koji drugi lider prenese poruku ljudima.... ostavite se mržnje i spoznajte vrijednost humanog bića, spoznajte šta je vrijednost čovjeka u svakoj religiji.”

I upravo to je odjek onoga što je gospodin Obama prije godinu dana rekao u Kairu:

“Amerika i islam se međusobno ne isključuju i ne trebaju biti rivali. Mi se zapravo preklapamo, dijelimo principe uobičajene i jednima i drugima, principe pravde i progresa, tolerancije i poštivanja ljudskog dostojanstva. Ja sam svjestan da do promjena ne može doći preko noći.”

Predviđajući da će biti kritika, gospodin Obama je prije godinu dana u Kairu pozvao i na strpljenje.

XS
SM
MD
LG