Linkovi

Bolničari praktikanti tamo gdje nema lječnika opće prakse


Bolničari praktikanti tamo gdje nema lječnika opće prakse
Bolničari praktikanti tamo gdje nema lječnika opće prakse

Reforma zdravstva u SAD povećala potražnju za ljekarima opće prakse i bolničarima praktikantima koji ih mogu zamjeniti u primarnoj medicinskoj pomoći. Bolničar praktikant u Sjedinjenim Državama, mora najmanje magistrirati u oblasti zdravstva.

Reforma zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama i nedavno usvojeni novi zakon će od svakoga u Americi zahtijevati da ima zdravstveno osiguranje. Ljudi koji su do sada izbjegavali da idu doktorima, jer nisu osigurani, sada će u većem broju za odredjene bolesti tražiti pomoć od ljekara opšte prakse.

Medjutim, u Sjedinjenim Državama nedostaje ljekara opšte prakse, i očekuje se da će taj nedostatak nadoknaditi takozvani bolničari praktikanti koji su završili najmanje treći stepen fakulteta. Leslie Henry i Maura Constance su bolničari praktikanti u Klinici Arlington u Virginiji. Henry pregleda žene koje pate od alergije.

Bolničari praktikanti u Americi obavezno moraju magistrirati u oblasti zdravstva da bi obavljali taj posao
Bolničari praktikanti u Americi obavezno moraju magistrirati u oblasti zdravstva da bi obavljali taj posao

Bolničar praktikant, mora najmanje magistrirati u oblasti zdravstva.

" Bolničari praktikanti obavljaju mnogo toga kao i lječnici. Mi pohadjamo nastavu o različitim sistemima u tijelu. Iste to što čine i lječnici", kaže Maura Constance, bolničarka praktikant.

Oni uče kako uspostaviti dijagnozu i lječiti obične bolesti kao što je prehlada, ili hronična oboljenja poput šećerne bolesti i srčanih oboljenja.

Njena kolegica Leslie Henry, dodaje:

"Mi utvrdimo oboljenje i odredimo tretman. Mi izdajemo recepte."

Godinama bolničari praktikanti imaju značajnu ulogu u američkom zdravstvenom sistemu, posebno tamo gdje nema dovoljno lječnika.

Jan Towers je direktor Američke Akademije za stručne bolničarke:

"Nedostaje, takodjer, bolničara koji bi brinuli o starijim. Bolničari praktikanti mogu raditi sa tim ljudima zahvaljujući našem programu za brigu o zdravlju zajednice kroz kojeg su prošli."

Bolničari praktikanti na nekim mjestima zamjenjuju lječnike opće prakse
Bolničari praktikanti na nekim mjestima zamjenjuju lječnike opće prakse

Državni propisi različito regulišu šta je bolničarima praktikantima dozvoljeno da rade. Većinu njih nadgleda lječnik.

Sa nedostatkom lječnika opće prakse, 28 američkih saveznih država razmatra proširenje ovlasti bolničara praktikanata. To uključuje rad sa pacijentima bez lječničkog nadgledanja i izdavanje narkotika za ublažavanje bola, kao što je morfijum.

Jan Towers, kaže: "S obzirom da će biti povećana potražnja za lječnicima opće prakse, bolničari praktikanti su visoko kvalificirani za pružanje primarne medicinske pomoći i do sada nisu bili dovoljno iskorišteni. Mi mislimo da su oni rješenje da svako dobije primarnu zdravstvenu pomoć."

Udruženje američkih lječnika ne podržava davanje više ovlasti bolničarima praktikantima nego školovanje više lječnika opće prakse
Udruženje američkih lječnika ne podržava davanje više ovlasti bolničarima praktikantima nego školovanje više lječnika opće prakse

Američko medicinsko udruženje, najveće udruženje američkih lječnika, tvrdi da nedostatak ljekara opće prakse nije razlog da se taj posao prepusti bolničarima praktikantima. Oni tvrde da će opasti kvalitet zdravstvene brige ukoliko se bolničarima daju veće ovlasti. Umjesto toga, oni kažu da bi trebalo obučiti više ljekara opće prakse.

To bi, medjutim, moglo biti teže ostvariti jer ljekari opće prakse zaradjuju znatno manje od specijalista.

Dr. Winston Liew, je ljekar opće prakse u Fairfaxu u Virginiji. On kaže da su istraživanja o efikasnosti bolničara praktikanata nedovoljna da bi se donosio zaključak.

"Mislim da trebamo dodatna istraživanja. Oni, bez sumnje, imaju važna znanja, ali mislim da to ne obuhvata sve ono što ljekar zaista radi."

Istraživanja su pokazala da bolničari praktikanti pažljivije slušaju pacijente nego lječnici i da donose ispravne odluke kada pacijente treba uputiti specijalisti.

Leslie Henry kaže da bi željela da bolničari praktikanti imaju više neovisnosti:

"Bolničar praktikant pruža dobru uslugu i istraživanja su to pokazala. Takodjer, mnogo je manje plaćen nego lječnik, i to znači da bi mi mogli pružiti dostupnu medicinsku pomoć."

Ona kaže da uživa pomažući ljudima. Smeta joj medjutim, kao i lječnicima, to što pacijenata ima previše da bi sa njima provela dovoljno vremena.

XS
SM
MD
LG